La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica en els 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric per una intrusió de pols africana.

L'avís preventiu és la fase prèvia en la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament, ha informat el departament que lidera Damià Calvet en un comunicat.

L'objectiu d'aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental, i comporta indicar als plafons lluminosos dels eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat i informar a la ciutadania que prioritzi el transport públic.

També comporta notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previst en aquests casos, i recomanar els municipis que parin o redueixin les activitats o obres amb materials polsosos.

Pols africana

La mesura es pren a causa dels nivells elevats de contaminació mesurats a causa d'una intrusió de pols africana, i dimecres es van produir dues superacions del valor límit diari -50 micrograms per metres cúbic- per a les PM10 en dos punts de mesura.

Malgrat la pluja dels últims dies, el desplaçament de la borrasca cap a zones del sud-oest de la península ha afavorit el transport de pols africana a la pràctica totalitat d'aquesta, preveient nivells de partícules PM10 entre moderats i alts durant aquest dijous i els propers dies a Catalunya.