L’actuació urbanística de l’exalcaldessa de Barcelona Ada Colau s'engreixa als jutjats. La titular de jutjat d’instrucció 26 de Barcelona ha admès l’ampliació de la querella que va presentar l’excap d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona amb el PSC Josep Antoni Acebillo contra Colau i l’exregidora d’Urbanisme Janet Sanz per les superilles de l’Eixample, el març passat. En concret, l’advocat Francesc Jufresa, en nom d'Acebillo, va presentar la querella per un delicte urbanístic i un de malversació de fons per les superilles o eixos verds i ara l’ha ampliat pel delicte de frau en subvencions comunitàries, ja que les obres van ser sufragades amb fons europeus. La magistrada Carmen Suárez ha admès l'ampliació de la querella en considerar que els fets relatats "tenen íntima connexió amb el que s'investiga", segons una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Les obres dels Eixos Verds-Superilles han suposat una inversió de més de 50 milions d’euros, i la meitat (uns 25.900.229 euros) haurien estat sufragades per fons europeus, segons es va informar des del mateix Ajuntament de Barcelona. En l'ampliació de la querella, s'afirma que aquests ajuts es concedeixen amb certs requisits, com ara que es compleix la normativa vigent, i en el cas de les superilles "no es compleix", com ja va denunciar l'entitat Salvem Barcelona a la UE.  Això no obstant, el fiscal d'Urbanisme de Barcelona, però, no hi va veure cap irregularitat. Fins ara la magistrada no ha acordat cap declaració com a investigades

Dos fronts: penal i contenciós

Aquest front judicial per la via penal arriba quan la setmana passada es va saber que la magistrada del jutjat del contenciós administratiu número 5, Montserrat Raga, ha donat la raó a la Unió d’Eixos Comercials Turístics de Barcelona (Barcelona Oberta) i ordena a “retornar al seu estat” el carrer Consell de Cent de Barcelona, convertit per a vianants, i per tant s'hauria de desmuntar aquest eix verd, que és l’emblemàtic de la superilla de l’Eixample.  

La modificació del PGM

En la sentència, la magistrada del contenciós sosté que l’aprovació de les obres va suposar una modificació del Pla General Metropolità (PGM) sense que s'hagués seguit el procediment legal establert per modificar-lo, com també defensa Acebillo.

Els comerciants, però, ara no volen refer-ho i l’alcalde socialista Jaume Collboni "aposta pel diàleg" i millorar alguns punts, com els accessos dels vehicles. 

Denegat l’arxivament

En una segona resolució, la titular del jutjat d’instrucció 26 de Barcelona desestima la reclamació de la regidora dels comuns, Janet Sanz, que decreti l’arxivament d’aquesta investigació perquè la Fiscalia de Barcelona va examinar els mateixos fets denunciats per Acebillo i no hi va veure cap fet delictiu i va arxivar les seves diligències d’investigació. La magistrada considera que no està vinculada a les decisions de la Fiscalia.

La jutgessa hi afegeix que la part querellant pot ostentar la condició de perjudicat perquè “existeixen interessos supraindividuals que són dignes de protecció en els delictes com l’investigat d’urbanisme, atès el fet que existeixen subjectes que poden reclamar la tutela judicial efectiva com a víctimes de delictes que afecten interessos que també són particulars, afectats per una resolució que s’estima contrària a dret”.