L'Oficina Europea Antifrau (OLAF) ha confirmat la recepció d'una denúncia al voltant del projecte de les superilles de l'Ajuntament de Barcelona i el seu finançament amb fons europeus. L'entitat que va enviar la denúncia, Salvem Barcelona, ha rebut la confirmació per part de la presidenta de la Comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu, Monica Hohlmaier. Els responsables de l'associació, que consideren que el projecte és sancionable legalment per ser "contrari al pla vigent d'ordenació de territori", compareixeran davant la comissió per exposar el seu parer, segons ha avançat La Vanguardia

El 13 de març, el president de Salvem Barcelona, l'economista i advocat Jacint Soler Padró, va enviar una carta a la presidenta de la comissió de Control Pressupostari per expressar la seva negativa al finançament amb fons europeus del projecte de les superilles, pel qual l'Ajuntament de Barcelona rebrà una dotació de 75 milions d'euros. La Fiscalía Provincial de Barcelona ja va arxivar aquest febrer una investigació arran d'una carta similar de la mateixa associació, sense que anés enlloc. 

La Superilla de l'Eixample, que encara està en obres, ha generat un gran debat entre els barcelonins
Superilla en obres

Salvem Barcelona considera que les superilles són sancionables legalment

La plataforma presidida per Soler, fundada el gener de 2022 com a resposta contra el projecte urbanístic de l'Ajuntament dirigit per Ada Colau, considera que les superilles "destrueixen l'Eixample, el centre neuràlgic de la ciutat". L'associació denunciant alega que les superilles ideades als carrers Consell de Cent, Borrell, Girona i Rocafort "vulneren els preceptes del Pla General Metropolità" i que, per tant, va contra l'article 320 del Codi Penal, relatiu al càstig de l'ordenació del territori de forma "injusta" sense respectar els plantejaments urbanístics vigents.

Segons Soler, "s'està dilapidant els diners dels europeus en obres absolutament innecessàries que produiran un dany enorme a la ciutat de Barcelona i serà difícil de revertir en el futur". Per això, explica la plataforma, han denunciat davant la Comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu, perquè es revisi el projecte abans que s'entreguin els fons a l'Ajuntament de Barcelona. Aquest dilluns, la presidenta de la Comissió, Monica Hohlmaier, ha donat resposta a la denúncia, la qual ha estat traslladada a la comissió Antifrau del Parlament, per escoltar la reclamació de la plataforma. 

Superilla Sant Antoni repintada compte borrel i parlament / Foto: Pau de la Calle
Superilla de Sant Antoni  / Foto: Pau de la Calle

La Fiscalia ja va arxivar una denúncia prèvia de Salvem Barcelona

El febrer, la Fiscalia Provincial de Barcelona ja va arxivar la investigació sobre el projecte de les superilles arran d'una denúncia també presentada per Salvem Barcelona, de forma que no veia indicis d'un possible delicte contra l'ordenació del territori.