El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, ha reaccionat a la declaració d’emergència per sequera en més de dos-cents municipis catalans i en especial a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana avisant que les restriccions obren la possibilitat que la ciutat pateixi "una pèrdua de visitants considerable", segons declaracions recollides per Europa Press aquest dijous, després que el president del Govern, Pere Aragonès, ha reclamat un esforç complementari a la ciutadania i a les empreses un cop la comissió interdepartamental de la sequera ha declarat la situació d’emergència per sequera a Barcelona i el seu entorn metropolità.

Així mateix, Clos ha sostingut que aquesta situació de restriccions "afecta molt" al sector hoteler i que, si no hi ha canvis, tindrà conseqüències: "Si vols venir a passar uns dies lúdics, de descans o de festa a Barcelona els mesos de juny, juliol i agost i hi ha restriccions d’aigua, primer potser et plantejaràs anar-te’n a Madrid, per exemple", ha lamentat Clos. A més, el president del Gremi d'Hotels ha assegurat que el sector "fa anys" que impulsa mesures per reduir la seva despesa d’aigua, que ha dit que ha baixat en un 40% en els últims anys. “Ja hem fet una labor important”, ha afegit.

En aquest sentit, Clos ha insistit que el sector ja ha posat en pràctica mesures d’estalvi com la substitució de banyeres per dutxes, la reducció de la pressió de les aixetes i el reciclatge d’aigua en piscines i ha xifrat en una mitjana de 163 litres el consum diari d’aigua d’una habitació d’hotel, que ha relacionat amb la limitació de 200 litres per habitant i dia mentre duri l’estat d’emergència en nivell 1. Per això, el president del Gremi d’Hotels de Barcelona ha preguntat al Govern “quins més recursos” té Catalunya en l’actualitat respecte a l’anterior sequera per afrontar la situació, en referència a dessaladores i altres infraestructures. “El que està clar és que nosaltres l’esforç l’estem fent”, ha continuat, per demanar “quin esforç han fet les institucions”.

Sis milions d’afectats

L'entrada en l'emergència per sequera en nivell 1 afecta més de sis milions de catalans, la majoria situats a l'àrea de Barcelona i la rodalia, que depenen del sistema Ter-Llobregat. En total, són 202 municipis de 14 comarques. El canvi de fase implica noves restriccions en l'ús de l'aigua. La principal novetat de l'entrada en emergència és el límit de 200 litres de consum d'aigua per habitant i dia de mitjana per municipi, 10 litres menys del llindar que existia durant la fase de preemergència. Es prohibeix l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, siguin públics o privats. A més, es manté la prohibició d'omplir fonts ornamentals i llacs artificials, si bé es permeten omplir les basses que serveixen de refugi de fauna en perill d'extinció i de fauna destinada a la recuperació de les espècies autòctones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!