A l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no paren d’aparèixer-li nous problemes. Si no en té prou amb la divisió en el si del govern municipal, on el PSC s’enfronta a Barcelona en Comú per la possible ampliació de l’aeroport del Prat i en el pla cultural creix la pressió perquè el consistori accepti el projecte de l’Hermitage conjuntament amb el Gran Teatre del Liceu, en l’àmbit veïnal també se sumen les protestes.

TUIT bugaderes horta

Així, a les queixes al barri de Sant Andreu per la posada en marxa d’un sistema de recollida d’escombraries porta a porta que no agrada a bona part dels veïns i que, de moment, ha generat més brutícia als carrers, cal afegir la protesta al barri d’Horta generada per un controvertit pla de reurbanització del veïnat de les Bugaderes, un tros d’història viva de quan Horta era municipi independent que ara es veu perjudicat per un seguit d’enderrocs.

Història viva d’Horta

L’illa de les Bugaderes d’Horta està delimitat pels carrers Granollers, Baixada de can Mateu, Llobregós i plaça de les Bugaderes d’Horta i al mig hi ha el carrer Aiguafreda, un lloc on el temps sembla haver-se aturat en aquells temps quan les dones del barri s’encarregaven de fer la bugada de les cases benestants de Barcelona. Les cases que encara hi romanen tenen safareig, pou i petits horts. Tot plegat, “un conjunt d’alt valor històric, tradicional i ecològic sorgit a mitjans del segle XIX, que ha arribat a dia d’avui pràcticament intacte”, segons indica en un comunicat Salvem l’Illa de les Bugaderes d’Horta, plataforma creada expressament per evitar que desaparegui.

 

Ara, un acord entre l’ajuntament i un grup immobiliari preveu l’enderrocament de part d’aquestes construccions a la Baixa de Sant Mateu amb la voluntat, segons la mateixa plataforma, de “fer uns jardins amb l’objectiu de donar valor a la nova promoció que s’està construint a l’altra banda del carrer”. “Aquesta mutilació alterarà greument la unitat i coherència d’aquest conjunt rural que és una part irrecuperable de la memòria d’Horta i del seu passat lligat a l’activitat de les bugaderes”, continua el text.

 

protesta bugaderes horta foto maria lopez moya 2

Cartells de protesta a l'ascensor del metro d'Horta / Maria López Moya

Llençols blancs als balcons

Per tot plegat, des del cap de setmana se succeeixen les mobilitzacions al barri, inclosa una protesta davant la seu del districte d’Horta Guinardó que va tenir lloc dissabte passat després que durant la setmana passada comencessin els primers enderrocs. Una altra acció ha estat la de demanar als veïns que pengin llençols blancs als balcons, una mostra de protesta que, a més, entronca amb la tradició de les bugaderes... la de deixar la roba ben neta. I Colau, mentrestant, a cada bugada perd un llençol.

 

Imatge principal: Cartell en defensa de l'illa de les Bugaderes al parc de les Rieres d'Horta / Maria López Moya