El districte d’Horta-Guinardó de Barcelona prepara un pla amb mesures específiques per regenerar el Parc dels Tres Turons, al barri del Carmel. Segons ha informat aquest dimecres l'Ajuntament de Barcelona, el projecte es focalitza en tres grans aspectes, l’espai natural, la xarxa de camins i la gestió de l’aigua de la pluja. Un cop enllestit, que es calcula que sigui aviat, s'iniciarà la redacció detallada de cadascuna de les actuacions que es volen dur a terme en els diferents espais de la zona. Es preveu que la inversió total sigui de 4,3 milions d’euros, dels quals un milió seria assumit pel Pla de Barris.
El Parc dels Tres Turons, caracteritzat, com el seu nom indica pels seus tres turons, és un espai d'alta concurrència, que connecta la ciutat urbana amb un espai natural. A causa de les seves particularitats, aquest espai està molt sotmès a erosions del terreny i a una dinàmica de degradació que l’Ajuntament, a partir del pla del districte d’Horta-Guinardó, vol aturar.
Per tal de regenerar l’espai verd i els hàbitats naturals del parc, es proposa plantar en substitució d’elements vegetals invasors, vegetació autòctona pròpia, com el pi blanc, el pi pinyer i l’alzina. També es vol incrementar la densitat del bosc i dels arbustos al sotabosc, així com construir jardins amb espècies mediterrànies.
En referència a la nova xarxa de camins, gran part dels recorreguts que hi havia fins ara no eren planificats, sinó que es generaven per l’erosió del sòl a causa del pas reiterat dels usuaris, el que acabava provocant una degradació de l’entorn alhora que un incompliment de les necessitats dels veïns que hi transcorrien. El projecte preveu seleccionar nous camins amb sentit estratègic i aprofitar-ne alguns de ja existents per consolidar una xarxa clara i senyalitzada, que quedaria limitada per una vegetació que resseguís els senders. A més, s’eliminarien i restaurarien alguns d’altres per a solucionar el problema del trepig dispers de les zones naturals i així recuperar zona verda. El projecte també planteja crear un espai mirador amb zones d’ombra i descans.
Un altre problema al qual vol fer front aquest nou pla és el de l’erosió del sol a causa de la pluja. En primer lloc, es preveu fer unes intervencions perquè l’aigua s’infiltri en el terreny i pugui ser aprofitada in situ, obtenint disponibilitat hídrica per a la biodiversitat del parc. D’altra banda, es planeja introduir elements de control de l’escorrentiu, aquests disminuirien la degradació del sòl alhora que millorarien la permanència de la vegetació en evitar l’acumulació d’aigua i la disminució de la velocitat dels cabals. Es contempla per exemple, crear cunetes drenants, espais de retenció d’aigua i afegir rocalla per eliminar camins informals, i convertir-los en rases drenants que infiltrin l’aigua.
Evitar l’aflorament de materials d’antigues construccions
El projecte de renaturalització també inclou una proposta per a concloure les intervencions que es van iniciar el 2019 per a retirar materials amb fibrociment d'antigues construccions que havien aflorat a la superfície a causa de les pluges. Tot i que l’última actuació, el novembre de 2023, va causar la retirada de 650 kilograms d’aquest material, la solució definitiva a aquesta situació comporta la fixació de les terres per a evitar-ne inicialment l’erosió. Amb el nou pla, es preveu que la vegetació resultant serà més densa i compacta, el que deixaria enrere aquest problema.