La inseguretat i l’accés a l'habitatge, que era la prioritat del govern de Colau, son els dos principals problemes dels barcelonins, segons l'Enquesta de Serveis Muncipals 2018. Per primera vegada, aquestes dues qüestions deixen enrere preocupacions que anys enrere eren al capdamunt del rànquing, com el turisme o l’atur. 

La crisi de l'habitatge que s'escampa per Barcelona -focalitzada en l'escalada de preus de lloguers i l'expulsió de veïns - es dobla en relació a l'any passat i és el que més amoïna la ciutat amb un 12,8% dels enquestats. L'any passat, aquesta xifra ja havia crescut, quedant-se al 6,7%. De fet, l'habitatge, encapçala per primera vegada la preocupació més greu de Barcelona segons l'enquesta de l'ajuntament. El govern d'Ada Colau va arribar al consistori prometent rebaixar els desnonaments. Però durant el seu mandat és quan més s'ha disparat la preocupació per l'habitatge. Al problema de l'habitatge el segueix el turisme amb 10,3% (perd cinc punts respecte l’any passat) i depsrés la circulació i el trànsit 7,4%. 

La inseguretat, la principal problemàtica dels barris

És quan es pregunta pels problemes més greus dels barris que despunta la inseguretat. Es posa al capdavant del rànquing valorada per un 10,5% dels enquestats, seguida de la neteja amb el 7,6%, el soroll amb el 7,2% i l’accés a l'habitatge 6,6%. Els principals barris on la inseguretat figura com a problema més greu són Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. 

L'Enquesta de Serveis Municipals del 2018, que valora la situació de la ciutat, els serveis i la gestió municipal i que s'ha fet a partir d'entrevistes domiciliàries a 6.000 barcelonins entre el 3 d'abril i el 6 de juliol. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pissarelo, ha assenyalat que aquesta és l'última enquesta que es farà pública abans de les eleccions municipals del 2019 i ha expressat la seva satisfacció davant els màxims històrics en la valoració de l'ajuntament, la seva gestió i els seus serveis que revela el sondeig.