La dramàtica caiguda d’ús de la llengua catalana entre el jovent barceloní ha estat un dels punts principals de la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, que ha tingut lloc aquest dimarts al matí, i que ha comportat que el govern municipal s’hagi posicionat en contra de prioritzar l’ús del català en un àmbit molt específic, el dels pregons de la Mercè. Tal com es va anunciar dilluns, ERC ha presentat una petició en la qual demanava accions clares per part del govern municipal en favor de la llengua catalana. En concret, la regidora Gemma Sendra va demanar que es “prioritzi l’ús del català en tots els seus actes i esdeveniments públics, pregons, grans festes, activitats que programa sobretot en activitats culturals en el marc educatiu i als barris més vulnerables”.

Ara bé, a l’hora de la veritat, el govern municipal ha rebutjat la petició, especialment perquè especificava com un dels punts a prioritzar els pregons de la Mercè, que són tradicionalment el pòrtic d’obertura de la festa major de Barcelona. Tot i que segons dades aportades pel tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí Grau, en els darrers vuit anys, el català s’ha utilitzat en cinc ocasions, el govern municipal no ha volgut admetre la petició per, segons Martí, “no haver de prioritzar persones en un acte simbòlic”, segons declaracions recollides per Betevé. De fet, Martí ha reclamat a Sendra que retirés l’al·lusió expressa al pregó de la Mercè per admetre la petició, però la regidora republicana ha considerat que no ho havia de fer perquè ha defensat que l’Ajuntament té l’obligació d’“actuar amb sensibilitat” per “protegir una llengua, no prohibir-ne cap altra”.

En la mateixa comissió s’ha rebutjat una proposta de Ciutadans just en sentit contrari, que reclamava “reprovar la imposició d’una llengua per sobre d’una altra”, però no en el sentit que el castellà s’imposa al català de manera preocupant en tots els àmbits socials, sinó en referència directa a la petició d’ERC sobre els pregons de la Mercè. De fet, s’ha estrenat en la proposta la nova regidora de Ciutadans, Júlia Barea, que dilluns va prendre possessió en substitució de Luz Guilarte. A diferència de les peticions, que s’accepten o rebutgen per part del govern municipal, les propostes es voten, i aquesta ha estat rebutjada pels vots d’ERC, BComú i Junts, i el vot favorable del PSC, Cs, PP i Valents.

La petició d’ERC i la proposta de Ciutadans han arribat després que es conegués que l'ús del català cada vegada és menys freqüent a Barcelona, i especialment entre els joves, entre els quals no arriba al 25% en la meitat dels districtes de Barcelona. Això sí, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que impulsarà un programa per revertir la situació amb un conjunt d'accions de foment de l'ús del català a l'administració municipal, l'educació, la salut, el comerç o la joventut i el lleure, segons ha informat en un comunicat. El pla es concretarà al desembre a través d’una mesura de govern de foment del català, en el marc de la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i serà l’aportació des de Barcelona al Pacte Nacional per la Llengua.