L’ús del català a la ciutat de Barcelona, especialment preocupant pel que fa als joves, passa per moments molt difícils, un cop s’ha constatat que l’ús d’aquesta llengua no arriba al 25% en la meitat dels districtes de Barcelona, amb un ventall que va des del 44,9 per cent de joves que utilitzen el català regularment al districte de Sarrià-Sant Gervasi a l’ínfim 5,1 que ho fa a Nou Barris. Malgrat que l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que impulsarà un programa per revertir la situació amb un conjunt d'accions de foment de l'ús del català a l'administració municipal, l'educació, la salut, el comerç o la joventut i el lleure, els partits de l’oposició ja es preparen per presentar batalla per posar en primera línia la necessitat de recuperar la vitalitat del català a la capital de Catalunya.

En aquest sentit, Junts per Catalunya ha culpat aquest dilluns al govern municipal per la mala salut del català i no haver actuat abans davant la regressió de l’ús social del català. Per això mateix, el portaveu de Junts a l’Ajuntament, Jordi Martí Galbis, ha demanat la compareixença a la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports d’aquest dimarts del tinent d’alcaldia de Cultura de Barcelona, Jordi Martí Grau, perquè informi de les mesures que prendrà el govern Colau per revertir la situació. Martí Galbis ha acusat el govern municipal de “posar-se de perfil” en aquest tema i ha recordat que davant la “crisi de l’ús del català”, Junts ja va presentar un pacte pel català, “que va ser aprovat però les mesures concretes no arriben”.

Per la seva banda, ERC també ha insistit en la necessitat de revertir la situació de la llengua catalana i ha apuntat que demanarà a la comissió de Drets Socials que es “prioritzi” l’ús del català en tots els seus actes, apuntant, això sí, que el que demana ERC no té a veure, com se’ls ha acusat des d’altres formacions, signifiqui imposar, censurar o prohibir. “No és el que estem demanant, no és el que hem dit mai, i menys ara”, ha apuntat la regidora Gemma Sendra, que ha assegurat que “el català està en perill en la seva continuïtat en la població més jove”. Exactament, la petició de Sendra és que el govern municipal “prioritzi l’ús del català en tots els seus actes i esdeveniments públics, pregons, grans festes, activitats que programa sobretot en activitats culturals en el marc educatiu i als barris més vulnerables”.

Ciutadans hi veu un atac al “bilingüisme”

Sendra ha fet al·lusió a la reacció de Ciutadans davant la petició que va fer el mateix partit republicà de prioritzar la llengua catalana. De fet, el partit unionista també portarà la qüestió de la llengua a la comissió de Drets Socials, però en el seu cas sota una pretesa “defensa del bilingüisme institucional davant l’atac que pretén dur a terme el grup municipal d’ERC”.