El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat, a proposta de Junts per Catalunya, l’elaboració d’un pla de xoc per “revertir la situació de degradació, manca de manteniment i neteja dels carrers, places i parcs de la ciutat, tot identificant els punts negres de cada barri i reforçant i reordenar els serveis de neteja i recollida de residus”.

Aquest pla de xoc, que ha comptat amb el suport de tots els grups de l’ajuntament, preveu també “destinar de forma immediata tots els recursos necessaris per eliminar les plagues de rates detectades i denunciades pel veïnat de la ciutat, com en el cas de la Superilla de Sant Antoni, els Jardins de Pedralbes, el Parc de la Pegaso o el Parc de la Guineueta, entre d’altres”.

Un Coordinador, no un Comissionat

L’adopció d’aquest pla de xoc ha estat transaccionada per assegurar el vot de tots els grups, i en aquest context, s’ha aprovat la creació d’un Coordinador/a de Qualitat de l’Espai Públic, capacitat per garantir el control polític de les empreses responsables de neteja. Amb tot, a la proposta inicial es contemplava la creació d’un Comissionat de Qualitat de l’Espai Públic, un rang diferent al finalment aprovat.

En la defensa de la proposta, la presidenta del grup municipal de JxCat a l’ajuntament, Elsa Artadi, ha volgut recordar que el darrer baròmetre municipal mostrava la gestió municipal com una de les grans preocupacions de la ciutadania i ha advertit que es tracta “d’una dada que hauria de fer reflexionar el govern municipal”. Per això mateix ha insistit en la necessitat de prendre mesures “en tot el que té a veure pel que fa la qualitat de vida, en especial a allò que fa referència a la neteja”. “La ciutat està més bruta que mai”, ha insistit Artadi, que ha posat com a exemple el “cas més obvi”, el de Sant Andreu i la recollida porta a porta.

Artadi també ha assenyalat els problemes existents en altres punts com l’abandonament generalitzat de Ciutat Vella, les plagues de rates en diferents punts de la ciutat, com Eixample, les Corts i Sarrià Sant Gervasi o la situació de degradació de la muntanya de Montjuïc i el Poble-sec, a banda d’altres exemples. 

Badia reconeix els problemes de brutícia

Al seu torn, el regidor Eloi Badia, considerat com el màxim responsable de tots els problemes relacionats amb la brutícia, ha donat el suport del govern municipal a la mesura, tot reconeixent que cal “una estratègia integral i que hi hagi un coordinador que ens ajudi a coordinar aquestes situacions”.

“Estem en el mateix servei que teníem però hem de reconèixer que no és suficient”, ha afegit, per assenyalar que els recursos que s’hi aboquen actualment en neteja, “no són suficients”. “No volem ser autocomplaents”, ha afegit Badia, que ha assenyalat que a l’ajuntament son “conscients que els esforços que hem fet no han tingut l’impacte suficient”.

 

Imatge principal: La presidenta del grup municiapl de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi / ACN