No fa ni un dia que el regidor de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí Grau, es mostrava confiat que les negociacions que manté el consistori amb el sindicat UGT evitarien una vaga dels serveis de neteja coincident amb la Mercè i es podria celebrar la festa major de manera “normalitzada”, però de moment, la convocatòria de vaga es manté un cop ha fracassat la reunió mantinguda aquest dimarts a la taula de conciliació de la Generalitat entre representants de l’ajuntament i dels treballadors, que no han aconseguit desbloquejar la situació. De moment, doncs, es manté la vaga entre els dies 21 i 26 de setembre.

Segons ha avançat Betevé citant fonts sindicals, el fracàs de la reunió ha estat causat pels desacords en els serveis mínims que volia fixar l’administració municipal, ja que eren pràcticament els mateixos d’una jornada ordinària i fins i tot s’hi afegien “serveis addicionals” que es contracten a banda amb motiu de la celebració de la festa major. La proposta sindical respecte als serveis mínims era la de mantenir només els serveis d’urgències que es fan al voltant dels hospitals, escoles, residències i mercats. Està previst que la vaga s’iniciï el dimecres 21 a les 21 hores i s’allargui fins al dilluns 26 a les 21 h.

Nova negociació la setmana entrant

Amb tot, les converses no s’han trencat definitivament i està prevista una nova reunió la setmana entrant amb una nova taula de conciliació que convocarà el Departament d’Empresa i Treball entre dilluns i dimecres. En cas que tampoc hi hagi cap acord en aquesta nova trobada, serà la Generalitat la que decretarà els serveis mínims de la vaga. La convocatòria afecta els serveis de neteja viària, la retirada de deixalles i el manteniment del sistema de clavegueram. Pel que fa al motiu de la vaga, UGT, sindicat majoritari en el sector de la neteja, acusa les quatre empreses que s’ocupen de la neteja i l’Ajuntament de Barcelona d’haver deixat de pagar els increments d’IPC pactats per al 2021 i el 2022. 

Segons va assenyalar el sindicat, els treballadors han cobrat l’increment de l’IPC dels anys 2019 i 2020, però no els corresponents als dos anys següents, i per això UGT va retreure a l’Ajuntament “mirar cap a un altre costat” davant l’impagament de les empreses. Al seu torn, l’Ajuntament de Barcelona va assegurar que faria “el possible per evitar una vaga a la ciutat”. En aquest sentit, des del consistori apuntaven que estaven en converses amb les quatre empreses de neteja en què es divideix la contracta del servei de neteja perquè executin l’acord que va tancar l’Ajuntament amb els sindicats el passat mes d’abril. Cal tenir en compte, a més, que precisament aquest mateix dimarts s’ha començat a implantar la nova contracta de neteja als cinc districtes on encara no havia entrat en vigor.