Més de 70 representants d'ajuntaments, administracions públiques, universitats i empreses privades d'àmbit local i nacional han assistit a la presentació virtual dels resultats de l'aplicació a Barcelona de les solucions proposades pel projecte RESCCUE per millorar la resiliència de la ciutat. RESCCUE, el primer projecte europeu de recerca i innovació sobre resiliència urbana a gran escala, liderat per Suez, ha organitzat l'esdeveniment en línia "Barcelona, ​​ciutat resilient". En aquesta trobada s'han presentat els principals resultats del cas d'estudi de Barcelona a grups d'interès locals amb l'objectiu de promoure la seva aplicació en altres ciutats.

La meitat de la població mundial viu en àrees urbanes, una proporció que s'espera que augmenti significativament en els propers anys. En aquestes zones, els impactes del canvi climàtic poden afectar els serveis urbans bàsics, com el subministrament d'aigua o energia. En conseqüència, les repercussions de cada fenomen extrem depenen de la preparació de les urbs per respondre a aquestes amenaces. Per això, les ciutats estan prenent cada vegada més mesures per ser més resilients, és a dir, per anticipar, resistir i recuperar-se amb el menor dany possible davant d'impactes relacionats amb el canvi climàtic.

A Barcelona, ​​RESCCUE ha proporcionat a la ciutat el coneixement i la informació necessària per actualitzar i millorar el seu Pla Clima. Dins d'aquest cas d'estudi, en què han participat Suez, Cetaqua, el Centre Tecnològic de l'Aigua, l'Ajuntament de Barcelona, ​​ONU-Habitat, la Fundació per a la Investigació de Clima (FIC), l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Universitat d'Exeter i Endesa, un dels resultats més destacats ha estat la millor comprensió dels vincles entre els serveis de la ciutat per fer front als esdeveniments climàtics.

Aquests resultats s'utilitzaran per planificar accions d'adaptació climàtica, com ara la implementació de diferents sistemes basats en la naturalesa per retenir una major quantitat d'aigua durant futurs fenòmens de pluja extrems i moderats reduint els impactes produïts per inundacions i contaminació al medi receptor.

Durant la trobada, s'ha destacat la importància de la resiliència urbana per a Barcelona, ​​així com la necessitat de la col·laboració entre tots els actors implicats i, en particular, la col·laboració públic-privada entre administracions públiques i operadors de serveis urbans per fer front junts al canvi climàtic.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat