La reprovació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, extensiva al seu equip de govern inclosos els membres del PSC, impulsada per Junts per Catalunya en el ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona, no ha tirat endavant perquè no ha comptat amb el suport d’ERC, que ha preferit abstenir-se, afavorint així que comuns i socialistes tombessin la proposta de Junts. En un ple municipal de marcat caràcter electoral que, de fet, és l’últim amb contingut polític, perquè el de l’abril serà purament administratiu, la reprovació de l’alcaldessa ha estat plantejada per Junts com a balanç final d’un mandat caracteritzat per la “falta de lideratge en defensa de la ciutat de Barcelona i els seus interessos i el seu fracàs per a solucionar els principals problemes dels barcelonins i barcelonines aquests dos darrers mandats”.

En la defensa de la proposta, la presidenta del grup municipal de Junts, Neus Munté, ha assenyalat que l’herència del mandat és “ben pobra”, amb un govern municipal “que no reconeix cap error, victimista i que centrifuga responsabilitat”. Munté ha afegit que a banda del resultat de la reprovació presentada al ple, “l’autèntica reprovació passarà el 28 de maig, que serà el començament d’un canvi en la forma de gestionar l’Ajuntament”. La proposta ha comptat amb el suport dels grups del Partit Popular, Ciutadans, Valents i la regidora no adscrita però qui ha declinat la balança ha estat ERC amb l’abstenció.

El regidor d’ERC Jordi Castellana ha apuntat que la proposició venia marcada per una qüestió de fons, “la campanya electoral”, i ha assenyalat que “el llegat del senyor Trias és la senyora Colau”. Per això ha defensat que “la reprovació vindrà el 28 de maig”, per afegir el seu convenciment que en les eleccions properes eleccions municipals es repetirà una victòria d’ERC “com el 2019”. “No entrarem a fer campanya ni tacticisme electoral de curta volada”, ha assenyalat Castellana per anunciar una abstenció que ha possibilitat que la  votació s’hagi decantat a favor dels partits que ostenten el govern municipal.

Jordi Martí Grau esmenta Laura Borràs

Per la seva banda, els dos socis de govern han votat, com era del tot previsible, en contra de la proposta de reprovació. La tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha insistit també en el marc electoral actual i ha apuntat que “en tot cas ja serà la ciutadania la que ens reprovi o no”, però ha criticat que Junts consideri que “el govern municipal ha fracassat en aquests anys en resoldre els problemes de la ciutadania”. “Si ho creuen, que ho preguntin al senyor Trias, l'únic alcalde que va perdre en el seu primer intent de reelecció”. Per part dels comuns, el tinent d’alcaldia Jordi Martí Grau ha trobat que la reprovació al final del recorregut era “absurda”, i ha defensat que el govern munpicipal ha gaudit d’una “estabilitat institucional” comparada amb la “inestabilitat al Govern”. A més, Martí Grau ha aprofitat la sentència a Laura Borràs per instar el candidat de Junts, Xavier Trias, a posicionar-se sobre si Borràs ha de deixar el seu càrrec suspès de presidenta del Parlament de Catalunya.