L’Ajuntament de Barcelona començarà a aplicar l’1 de juny el recàrrec a la taxa turística, malgrat que, segons defensa Esquerra Republicana, prèviament s’havia aprovat ajornar-lo a l’espera que el sector, molt afectat per la pandèmia del coronavirus, es pogués recuperar. De fet, a la resta de Catalunya aquest impost no s’aplicarà fins al mes d’octubre. Amb tot, a Barcelona finalment es començarà aplicar l’1 de juny ja que malgrat la determinació de procedir a un ajornament, no s’han fet les gestions necessàries per aplicar-la.

Aquesta és la denúncia que fa el grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, que aquest dimarts ha anunciat que proposarà que el plenari d’aquest divendres reprovi la gestió que el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, així com els regidors de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé i la regidora de Comerç, Mercats, Consums, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín, per la seva gestió en l’ajornament del recàrrec municipal a l’impost per estades en establiments turístics.

ERC demana reprovar Collboni

ERC presentarà una proposició on acusa aquests tres membres del govern municipal d’haver “incomplert, en la lletra i en l’esperit” l’acord al qual el consistori va arribar de posposar l’entrada en vigor a l’1 de juny d’aquest recàrrec, i a més assenyalen que Marcé, en la darrera sessió de la Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament va manifestar que “acabava de descobrir que resultava tècnicament impossible modificar l’ordenança en un lapse de temps tan breu”.

Aquest nyap ha portat la regidora i portaveu adjunta del grup municipal d’ERC, Elisenda Alamany, a afirmar que el govern municipal “demostra un cop més que té un gran problema a l’hora d’executar les bones propostes de l’oposició amb diligència, solvència i, sobretot, honestedat amb la resta de regidors i regidores”.

La regidora ha recordat també que el govern de la ciutat no ha presentat cap informe tal i com es va comprometre a fer. “Després d’un any de pandèmia el govern municipal ha demostrat que no té cap proposta per un nou model de turisme a Barcelona”, ha sentenciat.

Dificultats administratives

De fet, dimecres de la setmana passada, Marcé va exposar dificultats administratives que suposarien ara un canvi en el calendari i per això el govern municipal es va mostrar contrari a ajornar l'aplicació del recàrrec a l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics.

 

Imatge principal: El turisme es comença a recuperar a Barcelona / Maria Contreras Coll