Un total de 22 entitats defensores dels animals de Barcelona membres del Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals han decidit prendre’s "un temps de reflexió" i no assistir a la reunió ordinària d’aquest Consell convocada per aquest dilluns. En un comunicat enviat al secretari i a la resta de membres, les entitats expressen el seu "profund malestar pel mal funcionament i la deriva del Consell dels darrers anys". En l'escrit expliquen que, "lluny de mantenir-se com un òrgan de participació ciutadana on els seus membres, de demostrada i consolidada experiència en la defensa dels animals, realitzen funcions d’assessorament, el Consell ha esdevingut un aparador on l’Ajuntament parla i la resta de membres escolten". Entre les entitats signants del manifest hi ha l'ADDA, Depana, Fundació Altarriba o Plataforma ZooXXI.

La no assistència a aquesta reunió es produeix després que una majoria d’entitats hagin demanat la dimissió de la seva presidenta, Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia, i que aquesta petició no hagués tingut "cap mena de resposta ni de reflexió per entendre el malestar de les entitats". "Les entitats no disposem de temps i espai reals per parlar, debatre, arribar a conclusions i prendre acords, els grups de treball ja no tenen el suport real de l’Ajuntament; s’ha arribat a una situació límit", lamenten. "Les entitats ens sentim abandonades, menystingudes i sense possibilitat de participació real", asseguren.

Així, davant els "continus greuges que atempten contra els fonaments d’aquest òrgan de participació, base de la seva pròpia existència, les entitats insten a una profunda reflexió per part de tothom". D’aquesta manera es vol retornar el Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals als membres que el conformen, per tal que puguin continuar desenvolupant amb normalitat la seva tasca d’assessorament de les polítiques públiques de protecció animal de Barcelona.

L'última decisió de Bonet

L'Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un centenar més d'espais per portar gossos deslligats a la ciutat a partir del setembre. Seran zones d'ús compartit (ZUC), com ara places o jardins, on es permetrà fer-ho en certes franges horàries. Aquestes 103 zones se sumaran a les 116 àrees reservades per a gossos que ja existeixen. Així, ha explicat la tinenta d'alcaldia Laia Bonet, pràcticament tothom que té un gos tindrà a menys de deu minuts de casa un espai per passejar-lo sense corretja. A banda, a partir del desembre de l'any que ve entrarà en vigor el règim sancionador, que multarà els amos que duguin el gos deslligat fora d'aquests espais, ja que els animals hauran d'anar lligats pel carrer excepte en els espais establerts.

Tot plegat té a veure amb l'Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d'Animals (OPTVA), una normativa que va ser aprovada el 2014, però que encara tenia mesures sense desplegar. De fet, l'ordenança ja preveia el règim sancionador, però fins ara hi havia una moratòria que permetia que els gossos anessin deslligats per tot arreu si no s'indicava el contrari. És a dir, ara com ara és sancionable dur el gos sense lligar, per exemple, per un parc on s'explicita en un cartell l'obligació de portar-lo lligat, però, per contra està permès fer-ho al carrer o en qualsevol altre espai si no es diu el contrari. D'aquí a un any ja no serà així.