L’anunci del cap de llista del PSC a les eleccions municipals per Barcelona, Jaume Collboni, de renunciar a totes les seves responsabilitats dins el govern municipal, ha provocat la reacció de la resta de grups que componen el ple municipal, que han coincidit en criticar la decisió del socialista. Per part dels seus socis de govern, Barcelona en Comú, el sisè tinent d’alcaldia, Jordi Martí Grau, ha titllat d'error la decisió de Collboni, però ha negat que els comuns s’hagin plantejat continuar governant sense els socialistes: "No trencarem un acord a quatre mesos de les eleccions i sense cap motiu", ha subratllat, que ha reiterat que la decisió de Collboni li sembla del tot errònia.

"Realment ens sorprèn, és difícil imaginar que algú abandoni les responsabilitats de la ciutat pretenent, al cap d'uns mesos, liderar la ciutat", ha retret Martí Grau, que veu contradictòria aquesta decisió, que ha atribuït “als nervis de les últimes enquestes”. En tot cas, Martí Grau ha aclarit que BComú respectarà els acords vigents amb el PSC i ha reclamat a la resta de regidors socialistes "que segueixin compromesos amb la ciutat en comptes dels compromisos electorals" i ha assenyalat que serà l'alcaldessa, Ada Colau, qui signarà un decret d'Alcaldia amb el traspàs de carteres corresponent. El regidor també ha concretat que Colau es reunirà amb la regidora i pròxima presidenta del grup socialista, Laia Bonet, que substituirà Collboni, amb qui ha assegurat que tenen una "relació excel·lent".

 

Reaccions de l’oposició

quant a la resta de formacions, el candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha acusat Collboni d’“oportunisme polític” i “electoralisme” per la seva decisió de "fugir" del govern municipal a pocs mesos de les eleccions. En una atenció als mitjans de comunicació, Maragall ha acusat el socialista de deixar tirats els barcelonins i li ha recordat que porta anys donant suport a Ada Colau. "Ara es declara formalment irresponsable i fa una ostentació de partidisme, d'electoralisme explícit: jo sóc només eleccions", ha manifestat. El republicà ha constatat també que aquesta sortida suposa el "certificat de defunció" de l'etapa BComú-PSC, i obre la porta a una de nova.

Al seu torn, l'exalcalde i candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, ​​Xavier Trias, ha considerat que la renúncia de Collboni “és una constatació d'un fracàs espectacular" del govern municipal. En declaracions després que Collboni hagi anunciat la decisió de deixar l'acta de regidor, ha opinat que és una decisió "molt poc seriosa", creu que s'ha equivocat prenent-la, i ha criticat que abandoni l'Executiu local a quatre mesos dels comicis. “Han vist mai un alcalde que abans de presentar-se dimiteixi? No ho havia vist. Em sembla un gest de voler desmarcar-te de la política, cap a la senyora Colau, però aquesta política l'han estat recolzant tots aquests anys. Si la ciutat avui està malament, ho està perquè l'han estat donant suport”, ha afirmat.

Per la seva banda, la regidora de Ciutadans Julia Barea s’ha referit a l’anunci amb un “benvinguts a l'obra de teatre de Jaume Collboni”, per qualificar de “paperot” la decisió del socialista i acusant-lo també de “pretendre allunyar-se de les seves pròpies polítiques que han portat al desastre a Barcelona”. Així mateix, Barea ha recordat que “Collboni ha governat 6 dels 8 anys de govern de Colau a Barcelona” per això l'ha acusat de ser “corresponsable i còmplice de les decisions polítiques que han degradat a Barcelona”. En aquest sentit, ha remarcat que Collboni és “corresponsable de la inseguretat, la brutícia o el caos circulatori que sofreix la ciutat”.

Finalment, el candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, ​​Daniel Sirera, ha afirmat que la dimissió de Jaume Collboni és el reconeixement i una prova claríssima de la seva gestió nefasta al capdavant del govern municipal. En aquest sentit, Sirera ha afegit que Collboni abandona el govern municipal per no veure's llastat per aquesta pèssima gestió i poder afrontar una campanya electoral “en què ja no enganyarà ningú”. “Tots sabem que Jaume Collboni i Ada Colau han estat governant junts en els darrers anys a Barcelona, ​​i per tant és corresponsable de la situació en què han deixat la ciutat”, ha afegit.