La presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha estat confirmada com a candidata a l’alcaldia de la capital de Catalunya a les eleccions municipals de maig del 2023 un cop aquest dijous a la tarda ha finalitzat el termini de presentació d’avals de les primàries de Junts per Catalunya per a escollir el cap de llista a les eleccions municipals a Barcelona. Artadi, que és també portaveu i vicepresidenta de Junts, ha superat amb escreix el 20% d’avals mínims necessaris de les persones afiliades del partit a la ciutat de Barcelona i en ser l’única candidatura presentada, la Comissió Municipal Territorial (CMT) de la ciutat l’ha proclamat com a candidata.

Segons ha informat el partit, un cop evidenciats els avals suficients -que de fet ja van ser superats en les primeres 48 hores de recollida- i d'acord amb l’article 10 del Reglament de Primàries de Junts, la CMT de Barcelona ha decidit no seguir amb el procediment de primàries establert, atès que hi ha una sola candidatura i proclamar Artadi. El resultat, segons Junts, “demostra la cohesió del partit a Barcelona al voltant del lideratge d’Elsa Artadi i de la necessitat d’assolir el canvi a Barcelona per posar fi al mal govern de comuns i socialistes”. 

Primera candidata confirmada

La proclamació d’Artadi la converteix en la primera candidata confirmada a l’alcaldia de Barcelona de cara a les eleccions municipals de maig de 2023, enmig d’un panorama on la resta de candidats encara no s’han aclarit. De fet, l’alcaldessa Ada Colau ja va especificar fa uns dies que esperaria al mes de maig per decidir si es presentaria a un tercer mandat o donaria el relleu a algun altre candidat o candidata de Barcelona en Comú. Per la seva banda, a ERC el candidat del 2019 -i guanyador de les eleccions-, Ernest Maragall, ha mostrat la seva predisposició a tornar a ser el candidat però encara no s’ha tancat la candidatura. En aquest sentit, Elisenda Alamany s’ha mostrat disposada a assumir les responsabilitats que li pugui demanar el partit.

Pel que fa al PSC, Jaume Collboni s’ha postulat clarament com a candidat, però el nomenament no està encara tancada i la possibilitat que l’alcaldable sigui l’actual cap de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, no està descartada totalment. Finalment, a la resta de partits tampoc no hi ha res clar al cent per cent. Luz Guilarte té totes les cartes per ser la candidata de Ciutadans després de l’ensulsiada amb la coalició amb Manuel Valls, mentre que Eva Parera és la virtual alcaldable per part de Valents. Pel que fa al PP, la notícia de la substitució de Josep Bou per Daniel Sirera va ser refredada tan bon punt va ser anunciada. Així, en aquests tres partits no hi ha res decidit oficialment, però a això se suma la possibilitat que puguin arribar a algun tipus d’acord per anar plegats a les municipals davant l'atomització de l'unionisme, la qual cosa els obligaria a trobar un candidat consensuat pels partits que formessin part de la coalició. Tampoc s’han revelat els noms dels possibles candidats de la CUP i Vox.