Barcelona torna a sumar-se a les iniciatives de la Setmana Europea de la Mobilitat amb una sèrie d'activitats amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania mundial de la necessitat de millorar la qualitat de l'aire, reduir l'ús del vehicle privat, recuperar l'espai públic i promoure la seguretat viària, aquesta campanya s'emmarca sota el lema "Combina i mou-te". La Setmana de la Mobilitat culmina aquest dijous, 22 de setembre, on a Barcelona se celebra el Dia sense Cotxes, una jornada que estarà marcada amb activitats i xerrades relacionades amb la innovació en la mobilitat. La iniciativa comportarà el tall d'alguns carrers de la capital catalana. 

El punt final de la Setmana Europea de la Mobilitat és el Dia sense Cotxes, la iniciativa busca per reivindicar que els mitjans de transports sostenibles, peu, bici i transport públic, que són base de la mobilitat del futur a la ciutat. La novetat d'aquesta edició és que s'organitza la Jornada sobre innovació en Mobilitat, en la qual es mostraran diversos projectes de mobilitat sostenible i s'obrirà un debat sobre com promoure-la i posar-la en pràctica. L'acte es farà al pati d'Institut d'Estudis Catalans a partir de les 9:00 hores. 

Quins carrers estan tallats?

El Dia sense Cotxes tindrà una durada d'entre vuit i deu hores. Al llarg de la jornada hi ha organitzades activitats per tota la ciutat i comportarà el tall d'alguns carrers principals de Barcelona, pels quals només podran circular ciclistes, vianants, transport públic i vehicles elèctrics. Alguns dels carrers que patiran aquestes afectacions són:

  • Carrer Bailèn, 38: els alumnes del centre educatiu Mare del Diví Pastor sortiran al carrer, les seves activitats duraran de 9:30 a 13:00 hores. 
  • Carrer del Pintor Pradilla, 10: l'associació de pares i mares d'alumnes organitzarà un petit circuit i jocs per incentivar l'ús de la bici i del patinet.
  • La plaça de Valentí Almirall, 1: circuit infantil amb bicicleta i punt d'inspecció tècnica. ​
  • Carrer Felip II: s'organitzen activitats per conscienciar la infància de la mobilitat sostenible.
  • Carrer de Can Pujolet, 3: jocs preparats per als diferents cicles de carrer. 
  • Castell de Torre Baró (carretera Alta de les Roquetes, 309): circuit de trànsit per infants, es faran experiments per posar a prova les xarxes urbanes de la ciutat.
  • Plaça dels eucaliptus, 1: xerrada sobre la diferència entre l'exercici físic i l'activitat esportiva i l'esport.

En aquesta edició hi haurà menys carrers talls que anys anteriors. Segons ha explicat l'Ajuntament de Barcelona a RAC1 que ja s'ha aconseguit més espai públic destinat als vianants i s'han convertit en polítiques reals al llarg dels anys, que ha suposat un increment de carrers pacificats al trànsit, carrers tancats el cap de setmana i la millora dels voltants de zones escolars. Alguns dels exemples d'aquesta reforma són la Via Laietana, les Glòries o la Meridiana, o el tancament del carrer Gran de Gràcia els caps de setmana. L'Ajuntament considera important continuar fent aquesta jornada per avançar cap a una mobilitat més sostenible i guanyar via pública per als vianants.