La vaga parcial de busos convocada per aquest mes de maig a Barcelona pels sindicats SIT, Actub i Acat ha estat desconvocada, segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i han confirmat els sindicats. Així, aquest dimecres ja no hi haurà les aturades previstes. La mobilització havia tingut un seguiment del 8% el dilluns i d'un 3% aquest dimarts, segons les xifres facilitades TMB. Per la seva part, els sindicats han lamentat la imatge de desunió que han donat i han alertat que l'empresa continuarà "retallant drets" a la plantilla "amb més força i constància", a través d'un comunicat a les xarxes socials. En canvi, de moment, es manté l'aturada d'aquest dijous 18 de maig, que compta amb el suport de tots els sindicats.

Els sindicats de conductors d'autobusos havien convocat mobilitzacions amb aturades parcials per a aquest maig. En concret, ACAT, SIT i ACTUB van posar sobre la taula fer vaga els dies 15 i el 19 de maig, i entre el 22 i el 26 de maig. El poc seguiment d'aquesta aturada durant les primeres jornades ha provocat que els sindicats desconvoquin la vaga parcial, que s'havia fet per denunciar l'incompliment del conveni laboral pactat el passat mes d'octubre. En aquesta línia, ACTUB va informar que "després que a l'assemblea paritària no s'hagués arribat a acords rellevants sobre la majoria de les qüestions que es plantejaven", ACAT, SIT i ACTUB havien arribat "a la determinació de convocar mobilitzacions". 

La vaga de dijous, es manté

Si bé les aturades parcials s'han anul·lat, els sindicats encara mantenen la vaga del dijous 18 de maig. Una mobilització feta per CGT, amb una convocatòria de vaga de 24 hores per als conductors  d'autobusos de TMB. Aquesta protesta s'emmarca dins d'una campanya estatal impulsada per la Plataforma per a la Jubilació als 60 anys dels conductors professionals i de la campanya, també estatal, per l'aplicació dels coeficients reductors a l'edat de jubilació de professions de risc per la salut.

Què reclamaven els sindicats amb la vaga parcial?

Els sindicats SIT, Actub i Acat van decidir convocar la vaga parcial per denunciar, entre altres, que TMB denega "la retribució de diversos permisos" que havien acordat en les negociacions de l'octubre de l'any passat. En un comunicat, afirmen que l'empresa no els concedeix permisos no retribuïts, "tot i que l'únic condicionant que estableix el conveni és no utilitzar aquestes llicències per allargar vacances". A banda, també assenyalen que no se'ls permet demanar permisos retribuïts per intervencions mèdiques a ambulatori perquè "s'exigeix que el justificant mèdic posi ambulatori major o menor amb repòs de 48 hores".