Quan fa unes setmanes les tinentes d’alcaldia Janet Sanz (Barcelona en Comú) i Laia Bonet (PSC) van presentar conjuntament el projecte de pla d’usos de l’Eixample, les dues parts van incidir en les concessions mútues per consensuar un acord que tenia com a objectiu clar i compartit per les dues forces polítiques el d’evitar monocultius com el que s’havia produït al carrer d’Enric Granados. Amb tot, quan la mateixa proposta es va portar a comissió van saltar espurnes entre els dos socis de govern municipal per l’abast de les diferents zones de regulació previstes. Des d’aleshores, passant pel fiasco del darrer ple municipal, Barcelona encara no ha aprovat un pla d’usos, fins al punt que l’alcaldessa ja va anunciar la convocatòria d’un ple extraordinari per tractar del tema, la data del qual no està fixada oficialment, tot i que podria ser aquest mateix divendres. En tot cas, s’ha de convocar amb 48 hores d’antelació.

Ara bé, per què corre tanta pressa aprovar-lo? Ras i curt, perquè estan a punt d’exhaurir-se els dos anys de suspensió de llicències aprovada el 2021 i si no hi ha pla d’usos desapareixerà tota regulació sobre l’obertura de nous negocis de restauració al districte de l’Eixample excepte els àmbits de Sant Antoni i del carrer de Girona, que tenen plans d’usos propis. Dit d’una altra manera, el govern municipal ha malbaratat dos anys per poder consensuar una regulació que ara, a causa dels desacords entre els dos socis de govern, corre el risc de no aprovar-se o, en el millor dels casos, fer-ho sobre la botzina, perquè si no està aprovat i publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), el 13 de març començarà la barra lliure per instal·lar nous bars i restaurants, fins i tot en carrers com el d’Enric Granados.

Per això mateix el govern municipal té pressa, molta pressa i, suposadament, se segueix negociant una sortida consensuada, malgrat que la proposta que dilluns va fer ERC de votar a favor del pla si s’inclou una clàusula de revisió per l’àmbit de Sant Antoni d’aquí a un any no ha tingut, de moment, resposta oficial. El que sí que hi ha sobre la taula és un informe intern, al que ha tingut accés elNacional.cat, que exposa les conseqüències i efectes de deixar l’Eixample sense pla d’usos, que recorda que el 13 de març finalitza el termini de la suspensió i afegeix que, Sant Antoni i Girona a banda, la resta de carrers tornarien a estar regulats per l’article 15 de l’Ordenança de rehabilitació i millora de l’Eixample.

Barra lliure de bars i restaurants

El problema és que aquesta Ordenança regula alguns tipus d’establiments i activitats, com ara els vinculats amb els jocs d’atzar i bingos o els relacionats amb el comerç sexual, però no regula la restauració. Per això, segons aquest informe, els restaurants “no estarien limitats”, a més d’alertar que “un cop exhaurits els efectes de l’acord de suspensió, no se’n pot adoptar cap de nou, per al mateix àmbit i per a idèntica finalitat, fins que no hagin transcorregut tres anys des de la data d’exhauriment dels efectes”, és a dir, fins al març del 2026 o es podria executar una nova suspensió.

De fet, divendres passat, just després de retirar-se la votació del pla d’usos en l’últim sospir, tècnics de l’ajuntament ja van alertar que el 13 de març era del tot previsible que es produís una allau de sol·licituds de llicències per obrir nous bars i restaurants a l’Eixample que haurien de ser admeses, i van recordar que entre l’eventual aprovació del pla d’usos i la seva publicació hi hauria un decalatge de 20 a 25 dies. Per això precisament el govern municipal considera de la màxima urgència aprovar el pla d’usos. Ara bé, si primer no es posen d’acord els dos socis de govern, difícilment s’aconseguirà res, encara que es convoqui un ple extraordinari aquesta mateixa setmana.