El consell d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), formada per l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, ha aprovat aquest dimarts que el transport públic sigui gratuït durant una setmana. En un comunicat, ha detallat que el període de gratuïtat serà entre els dies 2 i 9 d'abril amb l'objectiu de facilitar els desplaçaments de les persones autoritzades perquè es dediquen a serveis essencials: "És un acte de reconeixement a la seva tasca tan crucial en aquesta situació d'emergència del país".

L'ATM ha explicat que l'acord està consensuat per les administracions que formen part del consorci, la Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), i ha afirmat que el volum de demanda es preveu similar o fins i tot inferior al que ja s'ha vist en els últims dies, amb reduccions d'un 90% del que és habitual.

Ha avisat que si es detecta que la mesura implica un augment de la mobilitat no essencial s'activaran els mecanismes per anul·lar-la de manera immediata i que els Mossos d'Esquadra i les policies locals vetllaran perquè només es desplacin les persones que estan autoritzades a fer-ho.

El mecanisme per aplicar la gratuïtat es concretarà aquest dimecres en una reunió amb tots els operadors implicats i l'ATM s'encarregarà d'establir els mecanismes de compensació econòmica i de garantia de liquiditat per als operadors.

Com s'hi pot accedir?

En un altre comunicat, TMB ha detallat que durant aquesta setmana les persones que es desplacin en transport públic hauran de validar el bitllet a l'entrada de les estacions de metro perquè s'obri la porta o el torniquet, però no se'ls descomptarà cap viatge, i el mateix passarà als autobusos.

En aquest període, es podrà accedir a les estacions de metro i als autobusos amb qualsevol bitllet o abonament, fins i tot si està ja esgotat.