La reforma de la Via Laietana, que va acabar diumenge passat amb una inauguració ciutadana després de més de tres anys d’obres, ha estat fortament criticada per dos motius principals: l’absència de verd i les restriccions a la mobilitat. Després que just abans de la inauguració diversos col·lectius sectorials critiquessin la nova configuració del trànsit, que prohibeix el sentit ascendent per al vehicle privat, aquest divendres ha estat el torn del grup municipal de Junts per Barcelona, que ha difós un contundent vídeo —amb banda sonora especialment contundent— per criticar aquesta reforma.

"Aquesta Via Laietana és un altre fracàs de Jaume Collboni", afirma al vídeo el president del grup municipal de JuntsXBCN a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí Galbis. L’enregistrament, difós a xarxes socials, s’acompanya d’un text on es titlla la nova avinguda de "projecte acabat i fracassat", i per mitjà de comparatives entre renders i la situació actual, s’assegura que "havien promès una via amb arbrat frondós, zones d’ombra, carrils bici segregats i espais de descans, però el resultat final és un desert urbà de formigó i asfalt, sense arbres, ni ombra, sense espai per a emergències i genera caos en la mobilitat". 

"Volem una ciutat més verda i habitable", insisteix el vídeo, on també s’afirma que "el veïnat i els comerciants mereixen explicacions, rectificacions i responsabilitats". És al final d’aquest vídeo quan apareix Martí Galbis per referir-se al "fracàs" de Collboni. L’enregistrament es tanca amb una imatge de Collboni amb Ada Colau i Dani Sirera, representants dels partits que el van fer alcalde, amb el text sobreimprès "quan una cadira és més important que la ciutat". El vídeo, de 38 segons de durada, mostra diverses situacions que qüestionen la nova configuració de la mobilitat, com una ambulància envaint el sentit contrari per falta d’espai o ciclistes circulant contra direcció.

Precisament, la configuració dels carrils bici ha estat un dels aspectes més criticats, ja que només hi ha un carril segregat d'aquest tipus en sentit ascendent, mentre que en sentit descendent, els ciclistes han de compartir carril amb busos i taxis. El resultat, fins al moment, és que molts ciclistes que circulen en sentit descendent opten per agafar el carril bici de pujada contra direcció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!