La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha demanat poder intervenir de manera consensuada en la fixació del preu del lloguer duent a terme mesures polítiques que permetin equiparar-lo als estàndards europeus.

Conesa ha participat en la presentació del primer informe de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona (O-HB), que presideix Carme Trilla, i que vol aportar informació i eines per dissenyar i avaluar les polítiques públiques en aquesta matèria a l'àmbit metropolità de Barcelona. Una part dels estudis de l'O-HB es poden visualitzar al web www.ohb.cat

A l'acte han intervingut, a més de Conesa, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antonio Balmón, i el secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala.

L'informe posa en evidència les dificultats per mantenir-se en l'habitatge propi, tant de compra com de lloguer. Per exemple, una família de Barcelona que ingressa 1.840 euros mensuals, n'ha de destinar més de la meitat per comprar-se un pis de preu estàndard. I un 42% de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona destina 4 de cada 10 euros per pagar el lloguer i els subministraments bàsics.

Conesa ha demanat "valentia" en les polítiques de planificació urbanística per incrementar les reserves de sòl per la construcció d’habitatges assequibles i "incrementar el parc públic en tots els municipis".