La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha presentat aquest dissabte als líders de la CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) les conclusions de la ponència política sobre Governança Multinivell Territorial i Finançament Sostenible.

Ho ha fet en el marc del Consell Mundial d’aquesta organització que avui es clou a Hangzhou (Xina) i on les propostes defensades per la presidenta de la Diputació han tingut una molt bona rebuda.

Durant el Consell Mundial, Conesa ha estat nomenada co-presidenta del Consell Polític de Governança Territorial Multinivell i Finançament Sostenible. És la única representant catalana –i de l’Estat- en aquest Consell Polític.

Durant la sessió estatutària del Consell Mundial de la CGLU, Mercè Conesa ha defensat la necessitat de “reforçar la col·laboració entre les diferents esferes de govern”, ja que la complexa diversitat que es viu a dia d’avui “ens obliga a pensar nous models de governança i promoure un diàleg” entre els diferents governs. En aquesta línia, també ha manifestat la voluntat de “promoure la cooperació entre territoris”, mitjançant la “promoció de la cooperació horitzontal, impulsant la solidaritat i la pluricentralitat”, posant èmfasi en el reequilibri territorial i treballant per la col·laboració entre ciutats i àrees rurals.

Governança multinivell

Per Conesa, aquesta “governança multinivell es refereix igualment a la implicació de les ciutats a la necessitat d’involucrar a tots els actors locals en la planificació o implementació de les polítiques”. A més aposta per una governança multinivell efectiva que se suporti “en una descentralització que apoderi als governs subnacionals, dotant-los dels poders adequats, tant a nivell polític, administratiu com financer” i, alhora, treballi per assolir “marcs jurídics adequats i de mecanismes de finançament que permetin una millor redistribució de recursos entre les diferents esferes de govern i territoris”.

Finalment, al text presentat per la presidenta de la Diputació de Barcelona s’ha recordat que “aquests principis són fonamentals per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de la Nova Agenda Urbana”, fet que fa necessari “involucrar als governs subnacionals i actors locals en els debats globals, en la presa de decisions i en l’esfera internacional”.

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha exposat als líders de la CGLU les conclusions de la ponència política després de ser nomenada co-presidenta del Consell Polític de Governança Territorial Multinivell i Finançament Sostenible. Aquest Consell és un dels 4 òrgans de govern de la CGLU i Conesa n’és la única representant catalana –i de l’Estat-. Es tracta d’un consell estratègic, que ha de permetre estendre a d’altres països del món els casos d’èxit de treball en xarxa de la Diputació de Barcelona.

Participació política de les dones

El Consell Mundial de la CGLU també ha aprovat, aquest dissabte, una moció on s’insta als líders del G7 a “reafirmar el seu compromís amb el foment de la participació de les dones en la formulació de polítiques a nivell local” i a “realitzar esforços per a la millora de les xifres de proporcionalitat d’escos ocupats per dones en els governs locals a nivell nacional”. El text també demana als líders del G7 suport “a les iniciatives existents per i per a les dones electes locals” i a la campanya ‘Be Counted’ que té l’objectiu d’assolir “millors xifres en la representació de les dones als governs locals”.

Reunions paral·leles

Prèviament a la sessió estatutària del Consell Mundial de la CGLU, Mercè Conesa ha assistit a la reunió protocol·lària de líders locals mundials amb els representants de la CGLU i també s’ha entrevistat amb l’alcalde de Hangzhou, Xu Liyi.