Amb motiu de la celebració del Consell Mundial de la CGLU (Organització de Ciutats i Governs Locals Units), la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, s’ha reunit aquest dijous amb el president de la CGLU, Parks Tau a Hangzhou (Xina).

Tau, que també presideix l’Associació de Governs Locals de Sudàfrica, s’ha mostrat especialment interessat en l’experiència de la Diputació com a govern supramunicipal que dóna servei als ajuntaments, els empodera i els dota de recursos per a millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans i ciutadanes. El president de la CGLU ha refermat la voluntat de replicar els models d’èxit de les accions de suport de la Diputació de Barcelona als 311 municipis de la demarcació per implantar-los a altres països del món.

Durant la trobada han destacat, en aquest sentit, l’experiència de la Diputació de Barcelona per reduir la taxa d’atur, a través de programes específics que incideixen el teixit empresarial i industrial dels municipis, fomentant la formació específica i millorant, per tant, l’ocupabilitat de les persones. És el cas del programa d’Ocupació a la Indústria Local, que els últims dos anys ha aplegat 1.200 empreses del territori, amb una taxa d’inserció laboral del 51,6%. "És un exemple clar de governança multinivell i de la feina de la Diputació per a fer –al marge dels organismes estatals- convenis directes amb les empreses, implementar millores molt importants i dissenyar formació a mida de les necessitats de cada territori", ha explicat Mercè Conesa.

Un altre de les experiències de la Diputació de Barcelona que ha despertat l’interès de la CGLU, la principal organització de governs locals i regionals a nivell mundial, ha estat la Xarxa de Biblioteques Municipals de la corporació. Amb 225 biblioteques i 10 bibliobusos, garanteix el servei bibliotecari al 98% del territori de la demarcació de Barcelona en la línia, per tant, de  la igualtat d’oportunitats d’aprenentatge i l’accés universal a la cultura.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, també ha fet incidència en les accions per fomentar l’energia verda i l’ús de la biomassa. “Treballem amb els municipis, que ja nodreixen els ciutadans de serveis en aquesta energia: la biomassa i la gestió eficient dels boscos és un dels eixos de la política de suport al territori”, ha explicat Conesa.

Per últim, també ha fet referència a les Vies Blaves –el projecte de la Diputació de Barcelona per a fer transitables 300 quilòmetres de la llera dels rius Llobregat, Anoia i Cardener-. “A nivell mundial cal protegir els rius, i nosaltres ho estem fent amb aquest projecte, que a més també garanteix el desenvolupament econòmic en igualtat de condicions a les zones urbanes i rurals”, ha reblat Conesa.

La Diputació de Barcelona, amb els ODS i la Nova Agenda Urbana

Amb la voluntat de donar compliment als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), la Diputació de Barcelona ja incorpora en el seu Pla d’Actuació de Mandat 2016-2019 l’aposta des del món municipal pel desenvolupament  d’aquests objectius globals. El Catàleg de Serveis que la Diputació ofereix als governs locals inclou en les seves línies estratègiques els 17 punts definits pels ODS i marcats per l’ONU.