Nou revés per a Jaume Collboni. El govern municipal de Barcelona ha certificat la seva soledat aquest divendres en la votació de les ordenances fiscals per a l'any 2024 al plenari. Si fa una setmana l'oposició ja les tombava a la comissió d'Economia i Hisenda, en aquesta ocasió s'ha repetit la derrota en el marc del ple. El projecte fiscal per a l'exercici següent només ha comptat amb el suport dels 10 regidors del PSC, mentre que els 31 edils de l'oposició han tornat a votar-hi en contra (Trias per Barcelona, Barcelona en Comú, Esquerra Republicana, Partit Popular i Vox). Tampoc ha prosperat la taxa de terrasses, que el govern socialista havia acordat amb el Gremi de Restauració per plantejar-lo com un tribut progressiu i que posava fi a la bonificació del 75%. Aquesta mesura, que s'ha votat per separat amb l'objectiu que almenys aquesta sí que s'aprovés, només ha comptat amb el suport del PP i Vox, de manera que els 16 'sí' han estat insuficients respecte als 25 vots contraris (Trias per BCN, BComú i ERC).

Des de Trias per Barcelona, el regidor Ramon Tremosa ha lamentat la manera de negociar del govern de Jaume Collboni: "Van presentar les ordenances fiscals sense negociar, ens demanen que els fem confiança i que ja en parlem després, d'aquesta manera es fa difícil treballar". En aquest sentit, Tremosa ha recordat que el seu grup va plantejar una rebaixa de l'IBI del 2%, una mesura que ha precisat que hauria tingut un impacte d'entre 15 i 20 milions d'euros. De fet, l'edil juntaire ha manifestat que el PSC ja era "conscient" que això passaria: "Si no hi ha govern, no hi ha pressupost. Si no hi ha rebaixa de l'IBI, no tindrà ordenances fiscals. Han tingut temps de canviar de posició".

La "reprovació" a Collboni i els "socis" del govern en les ordenances, "Vox i el Gremi"

Barcelona en Comú ha endurit el to contra el PSC i també han criticat que aquestes ordenances "no s'han negociat". Contràriament al que plantejava Junts, Jordi Martí Grau ha defensat que no calia "cap rebaixa fiscal" perquè "l'economia està creixent" i apostaven per "reforçar la capacitat econòmica" del consistori. "Aquest és l'acord més important, juntament amb els pressupostos, que pren el plenari anualment. Calia articular un projecte de ciutat amb una majoria àmplia d'esquerres i no ha estat possible", ha denunciat el regidor dels comuns. Per a la formació capitanejada per Ada Colau, es tracta de la "segona part d'un fracàs estrepitós de Collboni" i que consideren que "s'ha de llegir com una autèntica reprovació": "Davant d'un fracàs, no es pot respondre atacant. Nosaltres vam votar la investidura de l'alcalde sense tenir res pactat i el que volem és un govern a tres i que Esquerra hi sigui".

També Ernest Maragall ha estat contundent contra l'executiu dels socialistes. Des de la perspectiva d'Esquerra Republicana, les ordenances fiscals generen "moltes preguntes i cap resposta adequada". "No ens han explicat quina ciutat volen", ha asseverat Maragall. El republicà també ha apuntat contra l'aproximació que, a parer seu, està fent Jaume Collboni a les "dretes" del consistori: "Els seus únics socis, en termes de vots i d'ordenances, són Vox i el Gremi. La ciutat perd, Barcelona val molt més de la manera en què vostès la tracten".

Per part del PP, Ángeles Esteller ha defensat el vot en contra a les ordenances perquè són "continuistes" i mantenen una "pressió fiscal asfixiant" per als barcelonins. Els populars també plantejaven una rebaixa de l'IBI, que quantificaven en un 5%. Sobre la taxa de terrasses, Esteller ha explicat que l'acord amb el Gremi els sembla "insuficient", però hi han votat favorablement perquè "el sector ha de tenir una seguretat". Des de Vox, s'han expressat en termes similars i Gonzalo de Oro ha detallat que el seu vot favorable a la taxa de terrasses s'explica pel suport del Gremi: "Si ells ho veuen bé, paga la pena donar-li suport, perquè darrere les terrasses, hi ha famílies, comerços i llocs de treball en joc". De Oro ha retret a Junts el vot en contra en aquest punt.

El PSC acusa l'oposició d'haver renunciat a la seva "convicció" i "manca de responsabilitat"

El quart tinent d'alcalde, Jordi Valls, ha acusat l'oposició d'haver "renunciat a la seva convicció" i haver "reduït bastant la seva responsabilitat" en la votació de les ordenances fiscals. "Crec que la ciutat espera responsabilitat de nosaltres i que no ens enroquem en posicions maximalistes", ha etzibat. Valls ha defensat les ordenances perquè no plantegen "més pressió fiscal" i perquè proposa "bonificar les noves inversions" a la ciutat. El regidor socialista s'ha dirigit a Barcelona en Comú per acusar-los d'un "excés de sobreactuació" i els ha assenyalat que "ja han passat prou mesos per entendre els resultats electorals". Malgrat aquesta nova ensopegada, per a Jordi Valls "avui no ha acabat res, avui comença tot": "La nostra voluntat de diàleg segueix intacta, hem volgut parlar amb tothom i així ho farem, però això no es pot fer des de l'amenaça ni des de l'exigència", ha advertit als grups. Un dels que ha recollit el guant és Ramon Tremosa, que ha dirigit un missatge al PSC: "Tenim temps per seguir parlant de les ordenances si ho volen".