L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest dimecres a la conselleria de Salut que doni el vist-i-plau per dur a terme "trasllats massius" de les persones grans contagiades o amb símptomes de coronavirus que viuen en residències de la ciutat.

En una roda de premsa, s'ha explicat que hi ha 15 residències que necessiten aquest trasllat de manera urgent per evitar que augmentin els contagis, entre elles els centres Bonviure, Casa de Família, la Mercè, Lesseps o Nin, entre d'altres. A més, hi ha 150 residències on hi ha persones amb simptomatologia important, de les 270 que hi ha a la ciutat.

Per això, demanen a Salut, que avui ha assumit les competències en matèria de residències, que doni una "instrucció clara" per poder començar a traslladar unes 100 persones al dia, tenint en compte que actualment se n'estan traslladant una trentena.

Colau assegura que el govern municipal és "perfectament conscient de la complexitat" dels trasllats i acomodació de les persones grans, però que "està tot preparat" i "no es pot esperar més".

El consistori proposa traslladar els avis amb l'ajuda dels Bombers de Barcelona i reallotjar-los en pavellons medicalitzats, hotels medicalitzats o en les quatre residències que han estat buidades i desinfectades. En total, disposa de 667 llits: 222 en els quatre pavellons de salut habilitats per l'Ajuntament i 445 en hotels.

L'objectiu d'aquest pla, que ja va ser tractat amb la conselleria de Salut, és rebaixar la tensió a les residències, evitar nous contagis entre els usuaris i afavorir l'acompanyament sanitari a les persones que ho necessitin.

Mentrestant, el ritme de contagis continua augmentant i aquest dimecres ja hi ha uns 100 contagiats més que ahir, superant els 800. En total, a Barcelona hi ha unes 11.000 persones que viuen en residències de gent gran.

Controls policials i un nou crematori

De cara a l'operació "no-sortida" de Setmana Santa, el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha avisat que s'incrementaran els controls policials a entrades i sortides de la ciutat, tant de nit com durant el diumenge i el dilluns per evitar els desplaçaments a segones residències.

 

Pel que fa l'activitat als tanatoris, Batlle ha assegurat que "el protocol funciona a ple rendiment" i que el nombre de fèretres als tanatoris no va en augment. Ara mateix, segons les dades que ha facilitat, hi ha un 50% d'ocupació dels tanatoris, així que es pot respondre a les demandes d'enterraments i incineracions.

Per reforçar el servei, a més, ha anunciat que es posarà en marxa un cinquè forn crematori al cementiri de Montjuïc.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat