ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
A 3.000 quilòmetres de distància. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha reunit telemàticament amb l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, per transmetre-li el suport de la ciutat davant del patiment la població civil ucraïnesa i la voluntat de reforçar el pont humanitari entre ambdues capitals. "És un atemptat contra la democràcia i contra els drets humans. La seva causa és la nostra", li ha expressat Colau a Klitxkó durant la trobada d'aquest dijous, que s'ha celebrat precisament el dia en què es compleix un mes de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna.

La reunió s'ha centrat a recollir les demandes de material mèdic i civil que necessita la població de Kíiv, però també de manera molt concreta a subratllar que l'origen de la guerra és una "invasió il·legítima" ordenada pel Kremlin i que per això el que es troba en joc és la democràcia europea. "Compti amb Barcelona com a ciutat germana. Estarem al seu costat duri el que duri la invasió", ha afegit l'alcaldessa. En aquest sentit, Colau ha assegurat que Barcelona utilitzarà la seva afluència internacional en les diferents xarxes de governs locals on participa per mantenir la pressió política i econòmica contra el cercle de poder del president rus, Vladímir Putin.

L'acollida de refugiats

La ciutat ja ha aprovat una primera convocatòria d'urgència de 320.000 euros per a entitats de cooperació internacional que treballen sobre el terreny en l'atenció a les víctimes civils de la guerra a Ucraïna, d'acord amb un comunicat difós per l'Ajuntament de Barcelona aquest dijous. Així mateix, els serveis municipals han fet fins ara més de 3.700 atencions socials a persones que han arribat a la ciutat fugint del conflicte i que es concreten en gairebé 2.200 atencions al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). D'entre totes aquestes, 654 han estat allotjaments d'emergència, juntament amb les prop de 1.600 atencions d'assessorament i informació que ha fet el Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER). El conjunt d'àrees de l'Ajuntament de Barcelona treballen de manera conjunta per concretar durant els dies vinents noves mesures de suport i col·laboració amb el poble ucraïnès, alhora que es coordinen amb la resta d'administracions perquè l'acollida sigui el millor possible.

A la trobada entre Colau i Klitxkó ha participat també el cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Oleksandr Dzoma, qui ha agraït el suport de la població de Barcelona en l’acollida de persones ucraïneses i que igualment ha demanat un esforç addicional per aturar el conflicte. El consistori ha construït el web www.ciutatrefugi.barcelona com a eina per canalitzar de la forma més eficient possible la solidaritat de la ciutadania i facilitar l’acollida de les persones refugiades que fugen de la guerra. L’objectiu d’aquesta pàgina web és fer arribar a la població d’una manera entenedora la informació més actualitzada possible sobre els diferents serveis municipals implicats i què cal fer en cada circumstància, intentant respondre la multitud de preguntes que ha rebut l’ajuntament durant els últims dies.

A més a més, la ciutat de Barcelona ha signat recentment la Declaració de Mariúpol, juntament amb un centenar de ciutats i àrees metropolitanes europees, en què es condemna de manera clara la invasió russa d’Ucraïna i es crida als governs europeus i la Comissió Europea perquè augmenti els esforços per aturar la guerra al més aviat possible. Igualment, Barcelona va anunciar la setmana passada que mentre duri la invasió suspendrà les relacions amb el consolat de Rússia a la ciutat i igualment ha suspès temporalment l’intercanvi amb la ciutat russa de Sant Petersburg, amb qui està agermanada des de l’any 1985, sense arribar al trencament total per tal d’evitar l’estigmatització de la població russa.