El govern espanyol comença a admetre les seves limitacions per frenar l'opa hostil del BBVA al Sabadell. Ho ha admès aquest matí Carlos Cuerpo, ministre d'Economia, que ha matisat que si bé pot vetar la fusió, no pot fer el mateix amb l'opa. És un matís important, ja que el banc basc podria comprar el català encara que no l'absorbís sense que l'Executiu de Pedro Sánchez pugui fer res.

Cuerpo ha fet declaracions als periodistes a la seva arribada a la reunió del Cercle d'Economia aquest dijous, on ha coincidit amb Josep Oliu i César González-Bueno, president i conseller delegat del Sabadell respectivament. De fet, abans d'entrar a l'auditori per a la seva intervenció, el ministre ha xerrat un parell de minuts amb Oliu, en companyia també de Jaume Guardiola, president del Cercle i exconseller delegat del Sabadell, i del director de comunicació del Santander, Juan Manuel Cendoya.

"Si l'oferta surt endavant, el govern no té element de decisió sobre l'opa", ha admès Cuerpo, però ha destacat que sí que ho tenen la CNMV i la CNMC. Aquest darrer organisme és el que té el paper clau, ja que és el que ha de controlar la competència, cosa que més preocupa el ministeri d'Economia.

20240523 CERCLE ECONOMIA 2024   Montse Giralt 012
Josep Oliu i Jaume Guardiola. Foto: Montse Giralt

Cuerpo ha insistit precisament en la reducció de la competència que suposaria la fusió, però també en la necessitat de tenir en compte el seu impacte territorial, pel que fa a la cohesió territorial i la inclusió financera. “També el seu impacte en l'activitat de les entitats”, ha afegit, en referència a l'especialització del Sabadell en pimes. 

“El nostre rebuig es basa en dos factors principals. El primer, la forma. El fet que sigui una opa hostil afegeix incertesa i volatilitat en els mercats. I després està el nucli de l'impacte que pugui tenir en concentració en el sector i efectes lesius en la competència”, ha explicat Cuerpo ja durant la seva intervenció davant els empresaris del Cercle, amb Oliu i González-Bueno a primera fila.

Sobre competència, ha estat molt clar: “Hem vist un informe del Banc d'Espanya que la remuneració dels dipòsits no ha pujat com els tipus d'interès. Abans de la fusió del segon i quart operador, la competència ja està suposant un problema per als clients”.

La CNMC pot dificultar l'opa; el govern espanyol, només la fusió

Això és el que ha de controlar la CNMC i, “en base a la seva opinió” i decisió, “el govern espanyol actuarà”, ha conclòs Cuerpo, al marge del grau d'acceptació de l'opa, que és prèvia al possible veto de l'Executiu de Sánchez. Una vegada que el BBVA presenti l'opa a la CNMV, cosa que es preveu per aquest mateix dijous, seran la pròpia CNMV, el Banc d'Espanya, el Banc Central Europeu (BCE) i la CNMC els que han d'aprovar-la perquè arribi als accionistes.

No es preveu que la CNMV, que només fa una revisió tècnica, ni el BCE, que vol entitats grans i aprova les fusions per defecte, posin peròs a l'operació. Tampoc el Banc d'Espanya. Per això, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència és la que pot posar dificultats, però no en forma de veto sinó, com va fer amb la fusió de CaixaBank i Bankia, posant exigències, ja sigui de mantenir la xarxa en zones en risc d'exclusió financera o de desprendre's de negoci en territoris d'alta concentració.

20240523 CERCLE ECONOMIA 2024   Montse Giralt 016
Carlos Cuerpo. Foto: Montse Giralt

Si les exigències de la CNMC són molt dures, podrien arribar a suposar un fre a l'operació, però sembla poc probable. El que sí que serien és un pretext per al govern de l'Estat per frenar la fusió. No obstant això, és quelcom que passaria després de l'opa i només suposaria que el BBVA no podria integrar el Sabadell sinó que el banc català continuaria operant individualment, encara que el basc seria el seu primer accionista.