L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no vol tancar el mandat sense ressuscitar la multiconsulta ciutadana que el ple de l’Ajuntament va tombar el 10 d’abril amb els vots en contra del PDeCAT, Cs, el PSC, el PP i parcialment la CUP. Amb aquest objectiu pressiona l’oposició amb un informe jurídic perquè rectifiqui el seu no en el ple d’aquest divendres. Però la realitat és que l’amenaça velada que si no ho fan els regidors de l'oposició cometrien prevaricació no se sosté per enlloc, com es dedueix del propi document municipal.

L’informe, elaborat per la Direcció de l’Àrea de Règim Jurídic de l’Ajuntament, intenta condicionar el vot dels regidors de l’oposició que hauran de decidir si validen un dels dos recursos de reposició interposats contra l’acord del ple que va tombar la multiconsulta. Però l’informe municipal que esgrimeix Colau no és vinculant. Per tant, no  es poden derivar responsabilitats de votar en sentit diferent del que recomana.

El recurs per recuperar la multiconsulta el van presentar persones físiques vinculades a la iniciativa, que incloïa dues preguntes. Una, sobre la municipalització de l’aigua i l’altra, sobre el canvi del nom de la plaça dedicada a l’esclavista Antonio López pel del jove guineà immigrat mort al CIE Idrissa Diallo. 

Si el ple municipal accepta el recurs -com proposa l’informe jurídic municipal-, les dues preguntes seran revalidades i amb elles la multiconsulta, tot i que s’hauria de celebrar dins del proper mandat perquè s’ha de separar almenys sis mesos de les eleccions municipals, segons el Reglament de Participació Ciutadana.

Les quatre il·legalitats de la multiconsulta

De fet, sobre la taula hi ha dos informes privats, un elaborat pel bufet d’advocats Roca Junyent i l’altre pel jurista Joaquim Tornos, bàsicament coincidents en les seves conclusions, que qüestionen d’arrel els arguments de l’informe municipal per aprovar el recurs i avalen el vot en contra de la multiconsulta emès per l’oposició.

L’informe Roca, al qual ha accedit El Nacional, demostra que durant la discussió del ple, els regidors de l’oposició sí que van aportar arguments jurídics per oposar-se a la multiconsulta. Aquesta és la base principal de l’informe municipal, segons el qual, els regidors, en no haver presentat aquests arguments, i basar-se només en raons d’oportunitat o polítiques, no podien votar en contra de la multiconsulta. A més, l’informe Roca nega que els regidors disposessin de tots els informes previs necessaris abans de votar.

A més, la multiconsulta incompliria la llei en quatre aspectes. En primer lloc, l’ajuntament no té la competència sobre l’aigua, que depèn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB); en segon lloc, hi ha un contracte en execució sobre l’assumpte de la consulta que podria veure’s afectat: el de la gestió del cicle integral de l’aigua a càrrec de la companyia Aigües de Barcelona per acord de l’AMB; en tercer lloc, l’Ajuntament no pot convocar legalment una consulta referendària, com la que es proposa, atès que s’usa el total del cens barceloní; i, finalment, el nombre de signatures recollides és insuficient. Per això, el bufet Roca sosté que els regidors de l’oposició no podien fer res més, d’acord a dret, que tombar la multiconsulta. 

L’informe conclou que si les citades raons jurídiques o altres s’inclouen a l’expedient a petició dels regidors de l’oposició, poden votar no al recurs contra l’anul·lació de la multiconsulta tot i el que recomana l’informe municipal. També l’estudi elaborat per Tornos assenyala que el que estableix l’assessoria jurídica municipal i dos informes més a favor de la multiconsulta “no determina” el vot favorable dels regidors al recurs.

L'informe municipal reconeix que no és vinculant

De fet, el mateix informe de l’assessoria jurídica municipal reconeix que els regidors de l’oposició tenen plena llibertat de vot, atès que el document no és vinculant. “Finalment, es vol deixar constància que no s’està dient aquí que el plenari estigués obligat a assumir els informes jurídics que constaven a l’expedient ni que estigués obligat a votar en sentit favorable a les consultes d’iniciativa ciutadana”, assenyala. 

Foto: Colau amb membres de les plataformes impulsores de la multiconsulta / ACN