El ple municipal ordinari d’aquest dimecres a l’Ajuntament de Barcelona ha tingut moltes novetats, la principal de les quals ha estat el trasllat del plenari des del seu espai habitual, el Saló de la Reina Regent, al molt més gran Saló de Cent. La raó, aconseguir la presencialitat de tots els membres del ple per primer cop des de l’esclat de la pandèmia del coronavirus i alhora, garantir les distàncies de seguretat vigents per combatre la covid-19.

El canvi d’espai i el fet que es tractés del primer ple municipal del nou curs polític ha comportat que la mateixa alcaldessa, Ada Colau, s’hi referís com una mena de “tornada al col·legi”, on no hi han faltat alguns detalls que retrotrauen a l’etapa escolar. D’una banda, la incorporació d’un nou ‘estudiant’, el regidor Óscar Benítez, substitut de Manuel Valls, un alumne rebel que ha deixat l’escola a mig curs -mitja legislatura, vaja-. De l’altra, la posada en escena, amb pupitres -individuals o dobles- on els regidors han pogut seure segons les seves afinitats polítiques sota l’atenta mirada de la presidència, formada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i les tinents d’alcaldia Janet Sanz y Laia Bonet.

ada colau janet sanz pleno ayuntamiento barcelona acn

Janet Sanz i Ada Colau a la presidència del ple / ACN

Encara més, una qüestió d’ordre demanada per Colau ha estat la petició que els intervinents es posessin de peu en el moment de fer ús de la paraula per afavorir la captació des de les càmeres, recomanació que alguns regidors han observat i d’altres no. Val a dir que betevé no ha retransmès el ple en directe dins de les mesures de vaga parcial que mantenen els seus treballadors durant aquesta jornada.

I la foto del rei?

Ara bé, un fet que no ha passat desapercebut en aquesta nova 'aula' ha estat que no hi havia l’obligatori retrat del rei d’Espanya, Felip VI. La presència de la fotografia del monarca ha estat motiu de polèmica en els darrers mesos un cop el Tribunal Suprem va sentenciar que els ajuntaments havien de tenir, sí o sí, una imatge del monarca. Al juliol, i sis anys després de la seva retirada, la sala de plens tornava a tenir una fotografia del Borbó, “per imperatiu legal i seguint les indicacions dels serveis jurídics”, segons va informar el mateix consistori. Aquest dimecres, segons ha pogut confirmar elNacional.cat, el canvi d’ubicació no ha anat acompanyat d'una fotografia del rei Felip VI.

Retirat l'acord del tanatori de Sant Andreu

Pel que fa al contingut del ple, la sorpresa ha saltat al moment de posar sobre la taula un dels punts importants previstos al ple, l’aprovació del pla especial urbanístic que permetria la construcció d’un nou tanatori a l’espai de les Casernes de Sant Andreu ha estat retirat de l’ordre del dia. 

De fet, la intenció del govern municipal era donar llum verda definitiva a aquest projecte, promogut per Mémora, malgrat la forta oposició veïnal, però ja en comissió la majoria de l’oposició hi va votar en contra, de manera que quedava pendent conèixer el sentit del vot dels grups municipals del PP i Barcelona pel Canvi. El punt, en tot cas, s’ha retirat davant la possibilitat de no aconseguir els suports necessaris, en una maniobra que ha estat criticada pel grup municipal d’ERC, que ha assegurat que el projecte podrà ser aprovat per “silenci administratiu”, raó per la qual ha acusat, via twitter, d’evitar el debat.

Altres acords

A banda de l’aprovació de la figura d’un Coordinador de Qualitat de l’Espai Públic, capacitat per garantir el control polític de les empreses responsables de neteja, dins d’un pla de xoc que hauria de resoldre els problemes de brutícia, al ple s’han aprovat altres punts com la concessió a catorze membres de la Guàrdia Urbana la Medalla d’Honor al Mèrit en la categoria d’argent i bronze per 35 i 25 anys, respectivament, de prestació de serveis destinats a la ciutat de Barcelona sense interrupció i sense cap nota desfavorable en el seus expedients, i la concessió de la Medalla d’Honor al Mèrit, en la categoria de bronze, a l’agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb núm. de matrícula TIP 77162, per haver destacat en el compliment de les seves obligacions professionals en el cas del salvament d’un nadó.

eva parera bcn canvi pleno ayuntamiento barcelona acn

Eva Parera, líder de Barcelona pel Canvi, al ple municipal / ACN

A més, s’ha aprovat, a proposta d’ERC, instar el govern municipal a reorientar la política comercial de Barcelona Energia i a prioritzar-hi l’autogestió. “Barcelona Energia pot servir de palanca de l’autoconsum, així que faríem bé d’anticipar-nos i posar-nos a liderar en aquest àmbit”, ha assegurat el regidor d’ERC Max Zañartu, que ha recordat que fins ara l’entitat s’ha caracterizat per la venda d’energia que no ha estat produïda per ella mateixa. La proposició, que ha tirat endavant gràcies als vots a favor del govern municipal i Junts per Catalunya, i l’abstenció de Ciutadans, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita, també ha incorporat una petició al govern de l’Estat perquè reguli les comunitats energètiques a través de l’ampliació de la distància de producció, tal com contempla la normativa europea. Respecte a Barcelona Energia, ha quedat rebutjada una proposició de Barcelona pel Canvi de tancar aquesta empresa pública.

A més, el ple ha aprovat una proposició del PP que demana a la Generalitat reobrir l'oci nocturn. La proposta s'ha aprovat amb el suport de tots els grups municipals i la regidora no adscrita excepte ERC, que hi ha votat en contra, i JxCat, que s'ha abstingut. El regidor del PP, Josep Bou, ha citat com a exemple a seguir el de Madrid i ha justificat que la situació sanitària actual, amb millors dades epidemiològiques, ha de permetre donar una resposta positiva a la reobertura de l'oci nocturn o, com a mínim, mesures menys restrictives respecte els horaris o els aforaments. Bou també ha dit que si no es reobre no es podran "combatre" els macrobotellots patits durant les festes de la Mercè.

 

Imatge principal: El ple s'ha celebrat al Saló de Cent / ACN