L'ajuntament de Barcelona, presidit per Ada Colau, va encarregar un informe jurídic que defensava la capacitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per intervenir temporalment la societat mixta Aigües de Barcelona (AB-SEM) com a mesura provisional si el Tribunal Suprem avalava la sentència del TSJC de 2016. L'encàrrec va costar a les arques municipals 42.350 euros.

L'Ajuntament va encarregar l'informe a l'empresa Barcelona Cicle de l'Aigua (BCasa) -companyia pública creada per l'AMB- i que presideix el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica dels comuns Eloi Badia, qui, al seu torn va sol·licitar el document al bufet d'advocats Menéndez y Asociados perquè realitzés una interpretació jurídica sobre la sentència que anava a fer el Tribunal Suprem (TS). Finalment, el TS va avalar la societat mixta Aigües de Barcelona, constituïda el 2012 per Agbar i l'AMB, revocant una sentència anterior del TSJC. 

L'objecte del contracte era la "Contractació d'assistència jurídica externa pera a la realització dels informes i dictàmens contemplats a l'estudi per a la gestió pública de l'aigua a la ciutat de Barcelona".

L'informe conclou que l'article 56 de la llei del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques (LPACAP) habilita l'AMB per adoptar mesures provisionals en el marc dels procediments de liquidació de conveni amb la Societat General d'Aigües de Barcelona (SGAB) i d'establiment del servei i canvi de manera de gestió del servei.

Aquestes mesures, segons l'informe, han de permetre "controlar l'adopció de determinades decisions al si d'AB-SEM per assegurar l'eficàcia de la resolució final i la protecció dels interessos públics".

Bufet Menéndez y Asociados

Es dona el cas que, el juliol 2018, l'Ajuntament va tornar a contractar el bufet Menéndez i Associats durant 6 mesos i per 18.119,75 €, per a l'"Assistència jurídica pels treballs desenvolupats en relació a la gestió pública de l'aigua, de juliol a desembre 2018".

Alhora, l'esmentat bufet va rebre una subvenció de 5.000 € per "bons compromisos" a través de la Gerència de Presidència i Economia.

Contractació irregular de Badia

Carlos Menéndez del Valle és, a més a més, l'advocat d'Acciona que va impugnar els acords metropolitans per a la constitució de la societat mixta i s'ha encarregat dels contenciosos contra l'AMB. Segons fonts coneixedores del procés, el regidor Badia "es va burlar" de l'AMB i va decidir contractar amb fons públics de l'ajuntament de Barcelona i "de manera absolutament irregular el bufet Menéndez".

"És fàcilment comprensible que l'advocat que ha actuat contra una entitat pública, l'AMB, no pot ser contractat per aquesta entitat o altres de relacionades, en el mateix assumpte i procediment perquè li indiqui com ha d'executar una sentència", han afegit les fonts.