L'exalcaldessa de Barcelona i presidenta del grup municipal de Barcelona en Comú, Ada Colau, s'ha mostrat "decebuda" amb l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, perquè encara no s'hagi concretat un acord entre ambdues formacions per formar un "govern progressista". "És sorprenent que encara no ens hàgim assegut a parlar d'això", ha dit en una entrevista a Betevé. Colau ha retret al PSC que al·legui manca de confiança en els comuns quan aquests han fet "grans gestos de confiança", com ara donar-los l'alcaldia al PSC "a canvi de res" o votar a favor de tramitar els pressupostos. Amb tot, ha reiterat que és "l'última oportunitat" que dona al PSC i que faran una oposició exigent si els socialistes opten pel govern en minoria.

Colau ha assenyalat que ni Collboni ni els seus tinents d'alcaldia "no estarien al govern" si no hagués estat pel vot favorable de Barcelona en Comú. L'exalcaldessa ha defensat que van investir Collboni amb la convicció que era la "millor opció" per conformar un govern d'esquerres a la ciutat, i tot i que ha afirmat no haver-se penedit d'aquella decisió, reclama als socialistes que "s'aclareixin" i prenguin una decisió sobre el futur de la ciutat. Sobre el fet que PSC hagi mantingut converses amb ERC, Colau ha recordat que uns anys enrere ella havia de "fer de pont" entre ambdues formacions perquè "no es parlaven" per discrepàncies en la qüestió nacional. "Què vol dir que ara pot parlar amb ERC i no pot parlar amb nosaltres? No s'entén", ha reblat Colau. 

Colau demana vincular el pressupost a un acord de mandat

Pel que fa als comptes públics, ha criticat que inicialment Collboni els dugués a votació sense haver-los negociat prèviament amb les forces polítiques de l'oposició, que consegüentment hi van votar en contra. Després d'això, "els han tornat a dur aquesta setmana sense haver tancat una majoria", fet que ha considerat una nova "temeritat", com si el PSC "flirtegés" amb la "possibilitat d'una moció de confiança". Amb tot, ha apuntat que BComú va optar per donar suport a la tramitació dels comptes perquè quedés clar que no posen "pals a les rodes", però Colau ha reiterat que aquesta és "l'última oportunitat". En aquest sentit, ha defensat la necessitat de vincular els comptes públics a un acord de mandat. "No seria lògic que votéssim el pressupost i que després el PSC desmuntés mesures com el 30% d'habitatge destinat a preu protegit amb Junts", ha exemplificat. I a més, ha recordat que el PSC mantenia la mateixa postura quan era Colau qui governava. 

Sobre el motiu darrere la indecisió de l'alcalde socialista, Colau ha apuntat un cop més cap a la teoria que podria estar patint pressions de les elits. "Hi ha qui diu que BComú ha tocat els interessos de sectors com l'immobiliari o el turístic que no s'havien tocat mai. I pot ben ser que els estiguin fent cants de sirena, que els estiguin dient que els faran la vida més fàcil si no hi som", ha indicat. "També hi ha qui diu que el PSC pot tenir la temptació de posar els interessos de partit per davant dels de la ciutat", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!