Ciutadans ha denunciat davant el Tribunal de Comptes que, de tots els contractes municipals de l'ajuntament de Barcelona un total de 279 s'han realitzat de manera il·legal. Aquests contractes serien d'un total de gairebé 5,7 milions d'euros, segons assegura El Confidencial

Així ho indica un informe elaborat per Ciutadans que també ha fiscalitzat el possible fraccionament, trobant indicis de que gairebé 6,9 milions d'euros van ser adjudicats irregularment mitjançant contractes menors en lloc de convocar concursos públics. En total, la formació unionista sospitaria de prop de 13 milions d'euros.

Segons l'informe, aquest modus operandi s'estaria duent a terme des del 2016 fins l'actualitat amb "la clara intenció d'eludir la normativa de contractació del sector públic en benefici de determinades empreses de les contractacions de l'Ajuntament de Barcelona".

64 contractes sospitosos el primer any de mandat

Aquestes actuacions sospitoses es comencen a detectar el 2016, quan l'equip d'Ada Colau portava poc més d'un any al capdavant del consistori. En aquell moment, segons el citat mitjà, ja s'haurien atorgat 64 contractes amb una característica en comú: "els de serveis i subministraments s'adjudicaven a dit per 17.999 euros i els d'obra per 49.999".

Segons la llei, a partir de 18.000 euros s'ha d'obrir un concurs públic, en el cas de serveis i subministrament, i en el cas d'obra la licitació té un límit de 50.000 euros. La suposada estratègia de l'actual alcaldessa seria adjudicar les obres per un euro menys del límit. 

Luz Guilarte Ciutadans ajuntament Barcelona ACN

Luz Guilarte, presidenta de Ciutadans a l'Ajuntament / ACN

"Les dades no arribaven al portal de transparència"

"Durant mesos, vam estar perseguint informació sobre aquest tema. Fins i tot vam reclamar per escrit i a la comissió de govern les dades sobre contractació, perquè no arribaven al portal de transparència no ens les facilitaven cada cop que les demanàvem. A l'informe final, no hi hem inclòs les dades de l'estat d'alarma perquè entenem que la situació és d'excepcionalitat", explica a El Confidencial Luz Guilarte, presidenta de Ciutadans a l'Ajuntament.

"Abús de la contractació menor"

La formació que presideix Guilarte assegura que Colau ha incorregut en "un clar abús de la contractació menor reservada per a situacions de caràcter puntual". També acusa el govern d'eludir la utilització dels acords marc i dels procediments simplificats.