Una de les activitats icòniques de les festes majors són els castellers, i la Mercè 2022 no podia ser una excepció. En concret, hi ha 2 diades castelleres: una dissabte 24 de setembre i la diada castellera històrica diumenge 25 de setembre. Passaràs per plaça de Sant Jaume, on tindran lloc aquestes jornades? Doncs t'expliquem una mica sobre les colles que participaran en aquestes diades per ajudar-te a sadollar la teva curiositat. I si vols saber més sobre la Mercè 2022 de Barcelona en general, et convidem que donis un cop d'ull a la guia que trobaràs a continuació.

🥳 La Mercè 2022: programa, concerts, focs artificials i molt més de la Festa Major de Barcelona

🟡 Crits d'independència i una estelada gegant a la diada castellera de la Mercè
 

Les colles que participaran en les diades castelleres de la Mercè 2022

Castellers de Barcelona

Els Castellers de Barcelona són una de les 6 colles actuals a Barcelona. Es va fundar el 1969 per gent procedent del Penedès, així com d'alguns integrants del Cos de Castellers de Ballets de Catalunya. Han rebut distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, la Medalla d'Honor de l'Ajuntament de Barcelona o el Premi Sant Martí. L'any 1998 van aconseguir carregar un quatre de nou amb folre. Han fet actuacions per tot el país i han viatjat també per tot Europa. A més de ser els amfitrions de diades castelleres com les de la Mercè, els Castellers de Barcelona també tenen vocació de ciutat; participen activament per exemple en activitats per dinamitzar la vida en el Clot, barri on es troba la seva seu.

Castellers de Sants

Els Castellers de Sants són una colla que es va presentar per primera vegada en públic el 9 de maig de 1993 a la plaça de Bonet i Muixí. Els seus membres porten una camisa grisa en homenatge als treballadors de l'Espanya Industrial, així com de les antigues fàbriques tèxtils del segle XIX en la Bordeta, Sants, Hostafrancs. Celebren la seva diada castellera anual el mes d'octubre. Entre les seves fites recents, es troba la participació de 200 membres al festival Dahi Handi a l'Índia. Van fer nombroses actuacions, algunes amb més de 15.000 persones de públic.

Castellers de la Sagrada Família

Aquesta colla castellera va començar a formar-se a la tardor de l'any 2000, però la seva estrena no va arribar fins al 20 d'octubre del 2002, quan va actuar a la plaça de Gaudí. Precisament el 20 d'octubre sempre celebren la seva diada castellera. Una de les seves millors actuacions fins ara és la que va fer a la Festa Major de Sant Joan Despí el 2013, on va realitzar un tres de set aixecat per sota, un dos de set i un quatre de set amb agulla. La seva seu social es troba en el Centre de Cultura Popular i Tradicional del barri de la Sagrada Família, i publica una revista trimestral titulada Verd Pujat.

🎶 Concerts de la Mercè 2022 a Barcelona: horaris, escenaris i tots els detalls

Castellers de la Vila de Gràcia

Els Castellers de la Vila de Gràcia van començar a gestar-se el 1996 i van dur a terme la seva primera aparició pública el febrer de 1997, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, dins de la jornada castellera de Santa Eulàlia. La seva diada castellera es produeix, com ja hauràs deduït, durant la Festa Major de Gràcia. El 1999, els Castellers de la Vila de Gràcia van rebre la Medalla d'Honor de Barcelona. Els millors castells fets per la colla fins ara són: el tres de nou amb folre, el quatre de vuit amb agulla, el cinc de vuit, el set de vuit i el dos de vuit amb folre. Tenen el seu propi programa a Ràdio Gràcia i és una colla molt implicada en la vida social del seu barri.

Gràcia festes - castellers Gràcia
Els castellers de Gràcia durant les Festes de Gràcia

Castellers del Poble Sec

Els Castellers del Poble Sec es van crear el 1998 i va ser presentada oficialment el juliol de 1999 durant una festa major del barri. Celebren la seva diada anual el mes de juliol, intentant coincidir amb la Festa Major de Poble Sec. Els seus membres són coneguts amb el sobrenom de Bandarres, a causa de la seva essència festiva i jovial. Entre els seus castells més importants, es troben el quatre de vuit, el dos de set, el tres de set aixecat per sota, el cinc de set i el quatre de set amb agulla. El juny de 2013, aquests castellers van realitzar una exhibició al festival anual Unicités, a Montpeller.

Colla Castellera la Jove de Barcelona

Aquesta colla castellera es va fundar a mitjans de 2010, on va realitzar el seu primer pilar de quatre el dia del pregó de la Festa Major del barri de Poblenou. Entre els seus millors castells humans, es troben els de cinc de set, el quatre de set amb agulla, el tres de set amb agulla i el set de set. La seva actuació més destacada ara per ara va ser la de la diada castellera de la Festa Major de Molins de Rei, el 2012, on es va realitzar un quatre de set amb agulla, un cinc de set, un tres de set amb agulla i dos pilars de cinc simultanis.

Castellers de Sarrià

El novembre de 2016, uns joves castellers universitaris de la Vila de Sarrià es van reunir per refundar els Castellers de Sarrià, colla castellera que va entrar en crisi el 2004 i va desaparèixer del tot l'any següent. La presentació pública d'aquesta nova fornada va ser el 8 d'octubre de 2017, durant la diada castellera de la Festa Major de Sarrià, on va descarregar el seu primer tres de sis. Té 2 colles padrines que ja han aparegut en aquest article: els Castellers de Barcelona i els de la Vila de Gràcia.

Colla Castellera de l'Esquerra de l'Eixample

La Colla Castellera de l'Esquerra de l'Eixample, també coneguda com els Esquerdats, es va fundar en primavera de 2018. Després de múltiples mesos d'assajos, el debut públic d'aquesta colla va passar l'abril de 2019, en una jornada castellera de Gavà. Encara que la primera diada completa dels Esquerdats no va passar fins a principis de novembre d'aquell any, a Badalona, on van realitzar per primera vegada un tres de sis amb agulla juntament amb un tres de sis i un quatre de sis. Entre una altra de les seves fites es troba el seu primer pilar femení, que va passar durant la diada de Santa Eulàlia el 2022.

🤸🏻‍♀️ Les millors activitats de la Mercè 2022: tradició i cultura en viu

Colla Castellera Minyons de Terrassa

La història dels Minyons de Terrassa és una mica anòmala dins del món casteller. Es va presentar en públic el 14 de juliol de 1979 i, malgrat fundar-se en una ciutat sense tradició castellera, va aconseguir en poc temps aconseguir castellers de màxima categoria, de 9 i 10 pisos. També van ser pioners en la incorporació total de la dona als castells i va erradicar velles creences com que per ser un bon casteller o fer bons castells cal tenir molts anys d'experiència. Participaran en la diada històrica castellera de diumenge 25 de setembre.

Colla Joves Xiquets de Valls

És una colla castellera des de 1813, amb una història carregada d'èxit, esforç i experiències compartides. Durant 1840-1850, la Colla Joves Xiquets de Valls va començar a obtenir les seves primeres grans gestes castelleres. Per exemple, el 1851, a Tarragona, va descarregar el primer castell de nou de la història, el tres de nou net o sense folre. Les fites es van anar succeint i en l'actualitat no s'han aturat. Per exemple, el 2012, en la diada de Santa Úrsula, van aconseguir el cinc de nou amb folre, el nou de vuit i el quatre de nou net carregat. Participarà en la diada històrica castellera de diumenge 25 de setembre.