Avui celebrem el dia de la Mercè d'aquest 2023, una celebració que entronca amb les processons baixmedievals de la ciutat, i amb l'estima que històricament els barcelonins li han tingut a la Mare de Déu de la Mercè, que esdevingué patrona de la diòcesi el segle XVII. Aquest patronatge, però, no va ser reconegut oficialment per l'Església fins a l'any 1868, amb el papa Pius IX. Des d'aquell moment es va anar consolidant el fer una celebració als voltants del 24 de setembre en honor a la Mercè. I de seguida van començar a sortir els primers cartells per anunciar-ho… per la qual cosa tenim una gran col·lecció! 

🥳 Festes La Mercè 2023: Programa en PDF, concerts, piromusical i activitats
 

📌 Concerts de la Mercè 2023 a Barcelona: horaris, escenaris i tots els detalls
 

Aquests cartells històrics de la Mercè es conserven a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, i no només això: els tenim digitalitzats i classificats per poder veure'ls en línia. Aquests són alguns dels més icònics i interessants!

Els cartells històrics més icònics de les Festes de la Mercè

El primer cartell: 1871

CARTELL MERCE ANTIC 1871

Tres anys des de la ratificació papal: això és el que va tardar a aparèixer el primer cartell de les festes de La Mercè. Destacable el seu format llarg, que és més aviat un ban de l'Ajuntament que no pas un cartell com l'entenem nosaltres; destacable també com el nucli de l'activitat era la fira ramadera i comercial. En aquestes primeres festivitats, els actes populars ocupaven un lloc subordinat.

L'estil antic: 1902, 1904

Aquests cartells tan llargs, en un format vertical, són propis d'aquestes primeres dècades, tot i que ja es van provar dissenys artístics alternatius, com aquest tan oníric d'en Josep Triadó i Mayol, amb una mare de Déu juntament amb un lliri blanc.

CARTELL MERCE 1902

Així i tot, sovint es tornava al format ban, que alguns consideraven més clar i segur, com va passar el 1904:

CARTELL MERCE 1904

El franquisme: 1953

Durant els anys de la 2a República i la Guerra Civil la festa no va passar el seu millor moment, entre la divisió ideològica de quin caire havia de tenir la festa (si conservadora i religiosa o laica i progressista) i la realitat de la guerra després. Amb el franquisme, però, va tornar a revifar, i les autoritats la van encaixar en la seva visió ideològica, on la diferència regional era defensada i valorada, sempre com a part de les diferències dins el cos únic de la nació espanyola.

Això ho exemplifica meravellosament aquest cartell de la Mercè de 1953, on la sardana és el motiu principal:

CARTELL MERCE 1953

La modernitat: 1970, 1973

La vida els últims anys del franquisme ja no era la mateixa que els primers, la societat estava canviant, i això es percep als cartells dels setanta, on el disseny i la modernitat agafen protagonisme. Així, tenim cartells com aquest tan minimalista i simbòlic de 1970:

CARTELL MERCE 1970

O el fantàstic treball conjunt de Carles Ramon Ricart i Arnau Abellà pel cartell de la Mercè de 1973, que trencava amb tot el que s'havia fet abans, i posaven al davant el Poble Espanyol:

CASTELL MERCE 1973

La Transició: 1985

Els cartells de la Mercè són un registre que ens parla no només de la festa històrica de la ciutat, sinó del mateix pas del temps. El disseny d'aquest cartell de la Mercè 1985 ens porta els pentinats dels vuitanta, l'aire “moguda”, la llum i la festa que, ara ja definitivament, dominava la celebració.

CARTELL MERCE 1985

La pandèmia: 2020

El cartell de la Mercè de l'any 2020 va impactar tothom, no només pel seu estil vintage, sinó per la llagosta que ocupava el centre de la imatge. Es tractava d'una referència a la plaga de llagosta que va patir Barcelona l'any 1687, any que es van posar en mans de la Mare de Déu de la Mercè perquè posés fi a la plaga. Va ser just en aquest moment quan la ciutat va fer oficial la Mercè com a patrona de la ciutat.

En un context de pandèmia, la referència era força clara:

CARTELL MERCE 2020

Les propostes recents pels cartells de la Mercè són força interessants. Un que va agradar moltíssim va ser el de 2021:

L'artista Chamo San és el responsable del cartell d'aquest any, on ha recollit moltes figures de la ciutat, i també alguns dels cartells icònics del passat! Pots trobar la noia de la llagosta, per exemple? A qui reconeixes?

I a tu, quin cartell de les festes de la Mercè et sembla més icònic