Les sobrecàrregues elèctriques són una de les causes dels incendis que van en augment amb el pas dels anys, raó per la qual els Bombers de Barcelona han volgut donar un toc d’alerta davant el que el cinquè tinent d’alcaldia i responsable de les àrees de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha anomenat “les noves formes d’electrificació”. A l’hora de fer balanç de l’actuació del cos de bombers barceloní, Batlle ha volgut fer esment del fet que l’augment d’aparells electrònics suposa un “increment de riscos” i tot que ha assenyalat que no volia fer alarmisme, ha apuntat que “les bateries de VMP estan en l’origen d’algun dels incendis” que han tingut lloc els darrers mesos a la ciutat.

De fet, Batlle ha apuntat que l’incendi de Cap d’Any al carrer Nou de la Rambla va estar ocasionat per la bateria d’un patinet elèctric, el VMP (Vehicle de Mobilitat Personal) més popularitzat els últims anys. “Cada cop endollem més coses als domicilis i tenim els lladres més sobrecarregats”, ha apuntat Batlle, que considera que això és un fet “preocupant”. A més, ha recordat que el patinet de Nou de la Rambla estava endollat al quadre elèctric de l’escala i ha advertit de la necessitat d’utilitzar bateries homologades i ha desaconsellat la utilització de bateries de segona mà o reciclades.

Per la seva banda, el director dels Bombers i Cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, ha afegit que efectivament han apreciat que els patinets o vehicles de mobilitat personal similars poden ser causa d'ignició i ha admès que hi ha "una certa dificultat en l'extinció". Tot i això, ha afegit que han anat incorporant la casuística a la seva resposta operativa. "Ho incorporem com una font d'ignició més", ha conclòs. Malgrat el crit d'alerta, el balanç fet pels Bombers no distingeix quants dels incendis han tingut un patinet com a principal font d'origen d'un incendi, ja que s'engloba en general en casos relacionats amb problemes elèctrics, com casos de sobrecàrregues d'endolls o potències.

20.000 intervencions el 2021

Pel que fa al balanç de 2021, els Bombers de Barcelona han fet un total de 19.656 intervencions l'any 2021, una xifra que s'apropa als nivells prepandèmia i que representa un augment del 6,26% respecte al 2020. Del total d'intervencions, 6.445 van ser en salvaments (32,79%) i 4.287 van ser en incendis i explosions (21,81%). La resta d'actuacions han estat assistències tècniques o tasques de prevenció operativa. Al llarg de l’any passat, nou persones van morir en incendis a la ciutat, quatre d'elles en un infrahabitatge a la plaça Tetuan fa pocs mesos.