El pla de xoc de l’Ajuntament de Barcelona contra els pisos turístics il·legals ha posat fi a 2.355 habitatges que actuaven de manera fraudulenta. Segons les dades que ha presentat aquest matí el govern municipal, s’han dictat 4.148 ordres de cessament a pisos il·legal i s’ha comprovat que 2.129 les han acatat voluntàriament; a aquests cal sumar-hi 226 habitatges més, que han estat precintats. Ara bé, la xifra exacta de pisos il·legals que hi ha a Barcelona es desconeix malgrat que en ocasions s'ha parlat d'entre 6.000 i 8.000.

presentació pisos turístics il·legals Gisela Rodríguez

La regidora d'Urbanisme, Janet Sanz i el regidor d'Economia, Agustí Colom en la presentació de les dades del pla de xoc contra els pisos turístics/ G.R

La tinenta d’alcalde d’ecologia, urbanisme i mobilitat Janet Sanz s’ha felicitat per unes dades que van camí de “deixar el comptador a zero” pel que fa a l’oferta il·legal de pisos turístics i ho atribueix a la “tolerància zero” i a “sancions molt elevades” que com a mínim són de 60.000 euros, la meitat si es paga en el primer mes. Sanz ha estat contundent: "hi ha més control que mai"

En els últims dos anys s’han interposat 5.503 sancions tot i que no n'ha transcendit la recaptació.

Mà dura contra Airbnb

Sanz ha anunciat que s’ha acabat “la barra lliure” que hi havia durant l’anterior govern i ha destacat la feina feta amb les plataformes digitals com Airbnb, amb qui hi haurà un reunió el proper 23 de juliol. “Les hem collat al màxim i la que no volia complir, com Airbnb, està complint i no ho fa enlloc més”, ha destacat. Malgrat que s’ha aconseguit que aquestes webs deixin d’ofertar pisos turístics il·legals, Sanz ha advertit que seguiran atents durant aquest estiu “perquè encara que els hagin despenjat poden tenir contractes previs”. Aquests pisos seran la prioritat dels inspectors -gairebé un centenar-que controlaran si tornen a estar o no operatius. 

Respecte a els anuncis il·legals que es mantenen el dia d’avui, s’ha detectat que hi ha un total d’11 multi infractors que gestionen 86 habitatges turístics diferents.

Tornen els llits al carrer

Barcelona repeteix aquest estiu la campanya llits al carrer, que consisteix en col·locar tres llits en diversos punts de la ciutat per conscienciar sobre el turisme just. Amb l'eslògan #fairtourismBCN s'explica que cal controlar l'allotjament turístic il·legal, una pràctica que Sanz ha titllat de "corrosiva per la convivència veïnal". Els llits se situaran a Arc de Triomf, la Rambla i Gràcia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat