La sala de paqueteria de l’antiga presó Model de Barcelona, espai on el 2 de març del 1974 Salvador Puig Antich va ser executat pel mètode del garrot vil, se salvarà de l’enderroc i serà preservada com a espai memorial de Puig i Antich i la resta d’executats durant el franquisme, un cop s’ha aprovat un prec presentat aquest dimarts per ERC a la Comissió de Cultura en la que es reclamava que se salvaguardés l’espai en la redacció final del projecte executiu de reforma del centre penitenciari, després de constatar que al projecte ‘Model, batega!’, segons el qual es transformarà tot l’espai, no hi havia previst conservar la sala de paqueteria com a element singular.

Tal com va avançar ElNacional.cat la setmana passada, els republicans han reclamat al govern municipal que s’impliqui en la preservació de la sala de paqueteria com a espai dedicat al jove militant llibertari i en memòria de la resta dels presos del centre penitenciari executats durant la dictadura franquista. Ara, amb l’aprovació del prec, l’Ajuntament es compromet a fer els canvis necessaris per preservar la sala, que inicialment estava condemnada a desaparèixer. “Encara hi som a temps per salvar aquest espai, per la seva càrrega simbòlica, com a homenatge a Puig i Antich i com a espai de memòria de la repressió de la dictadura”, ha explicat el portaveu dels republicans, Jordi Castellana, en la seva intervenció a la comissió.

Així, pocs dies abans de la commemoració del 50è aniversari de l’execució de Puig Antich, Castellana ha recordat que fins a 15.000 reclusos van conviure a la Model durant el franquisme, i que a l’espai físic de la presó s’hi van executar almenys 24 persones amb el mètode del garrot vil, el mateix que va emprar-se per posar fi a la vida de Puig i Antich el 2 de març de 1974. Cal tenir en compte que des que es va recuperar la presó per a la ciutadania, la sala de paqueteria es va convertir, de manera espontània, en un espai de record i homenatge a Puig Antich i la resta d’executats i que el projecte de reconversió, malgrat reservar una de les galeries com a espai memorial, no preveia conservar l’espai on es duien a terme les execucions.

El juliol del 2018, Òmnium Cultural va celebrar-hi una vetllada a favor dels presos polítics i exiliats en el marc de la qual va col·locar una espelma a l'indret on va ser executat l'any 1974 Salvador Puig Antich al garrot vil. Cal recordar que en l'actualitat, i a banda d’aquest memorial improvisat, Barcelona només té un espai dedicat a Puig Antich al barri de Roquetes, amb un mirador que, en tot cas, queda molt just per dignificar algú que forma part de l’imaginari antifranquista barceloní.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!