Quan queden pocs dies per a la commemoració del cinquantè aniversari de la mort per execució al garrot vil de Salvador Puig Antich, acte que tindrà lloc el proper 2 de març, creixen els temors que l’antiga sala de paqueteria, l’espai on va ser assassinat, desaparegui en el marc de la reforma de tot l’antic complex penitenciari, que preveu destinar a equipament residencial l'edifici on està situada aquesta sala, que des que es va recuperar la presó per a la ciutadania, de manera espontània, ha esdevingut un espai de record i homenatge. Malgrat que al futur complex es reservarà una de les galeries com a espai memorial, al projecte ‘Model, batega!’, segons el qual es transformarà tot l’espai, no hi ha previst conservar la sala de paqueteria com a element singular.

salvador puig antich
Imatge icònica de Salvador Puig Antich, executat a la presó Model de Barcelona el 2 de març del 1974

Davant aquesta possibilitat de desaparició, el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona té previst portar un prec a la comissió de Cultura, prevista per al dimarts 13 de febrer, per reclamar al govern municipal que s’impliqui en la preservació de la sala de paqueteria com a espai dedicat al jove militant llibertari i en memòria de la resta dels presos del centre penitenciari executats durant la dictadura franquista. En aquest sentit, el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Castellana, ha assegurat, en declaracions a ElNacional.cat, que “el projecte actual de remodelació de la Model, de l'anterior govern dels comuns, preveu la desaparició de l'espai on va ser executat Puig Antich”. 

“Quan des d'ERC diem que Barcelona no pot perdre la seva identitat, també ens referim a coses com aquestes”, assenyala el portaveu, que assegura que presentaran el prec per “preservar aquest espai i fer-hi un memorial per a Salvador Puig Antich i per a tots els altres executats durant la dictadura”. “Tot això també és Barcelona”, ha insistit Castellana, que assegura que “la ciutat no pot continuar esborrant-se i no podem enderrocar-ho tot, perquè fer-ho també significa perdre Barcelona”.

memorial salvador puig antich foto jordi palmer
Memorial de la plaça de Salvador Puig Antich, al barri de Roquetes / Foto: Jordi Palmer

Des que la presó es va recuperar per a la ciutadania, la sala de paqueteria, on es conserva el quadrat a terra on hi havia instal·lat el garrot vil, s’ha convertit en un dels espais de memòria del complex, utilitzat per recordar Puig Antich i la resta d’executats. El juliol del 2018, Òmnium Cultural va celebrar-hi una vetllada a favor dels presos polítics i exiliats en el marc de la qual va col·locar una espelma a l'indret on va ser executat l'any 1974 Salvador Puig Antich al garrot vil. Cal recordar que a l’actualitat, i a banda d’aquest memorial improvisat, Barcelona només té un espai dedicat a Puig Antich al barri de Roquetes, amb un mirador que, en tot cas, queda molt just per dignificar algú que forma part de l’imaginari antifranquista barceloní.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!