Des que l’any 2017 la presó Model de Barcelona va deixar de tenir un ús penitenciari que quedava pendent un projecte integral de remodelació que permeti obrir el recinte al veïnat i dotar tot el complex, de titularitat pública, de nous usos al servei de la ciutadania. Durant aquest quinquenni, en tot cas, s’ha utilitzat part del recinte per encabir-hi dues escoles -Xirinacs i Entença-, s’ha respectat la part més memorial per fer-hi visites i jornades de portes obertes i a poc a poc ha avançat el projecte de remodelació, que finalment està a punt d’agafar embranzida amb l’objectiu de tenir enllestits els primers equipaments els anys 2026/27.

projecte model ajbcn
Projecte de renovació integral de la Model / AjBCN

Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona aquest dijous, la setmana vinent es preveu aprovar la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) i a l’octubre el pla especial que donarà llum verda a unes obres que, si tot va bé, haurien de començar, en la seva primera fase, durant el primer semestre del 2024 amb l’objectiu de finalitzar-los l’any 2026. Aquesta primera fase inclourà la conversió de tot l’àmbit de l’antiga presó més proper al carrer Nicaragua, on es construirà un institut-escola, un poliesportiu i, finalment, un espai memorial ubicat en una de les antigues galeries de la presó, concretament, la quarta, deixant per a més endavant, ja en una segona fase, la construcció de 121 habitatges públics -inicialment havien de ser 140-, un espai per a joves, una escola bressol i espais d'economia social i solidària, a més d'una residència de gent gran.

A més, mentre tot això no comenci, es preveu una intervenció provisional amb la construcció d’un interior d’illa amb accés pel carrer Provença, en l’àmbit que ocuparà en un futur la projectada escola bressol, en el pati situat entre la segona i la tercera galeria. Així mateix, es preveu un projecte per a l’adequació de la primera planta de l’edifici Entença per a usos veïnals i s’avalua si es podrà recuperar una pista esportiva existent entre la tercera i quarta galeria. Finalment, es farà una exposició per poder explicar millor al veïnat del barri què està passant i passarà dins de la Model. L’exposició “la Model es transforma” tindrà quatre eixos: habitatge, equipaments, espai verd i memòria i tres espais expositius: a la façana i el pati d’Entença i als xamfrans. Està previst que l’exposició s’obri al públic a mitjans de novembre.

Com serà la futura Model?

Tot i que la segona tinenta d'alcaldia, Janet Sanz, ha recordat que “la Model porta quatre anys oberta al barri”, també ha considerat que aquest és “el projecte definitiu de transformació”, a més d’un “projecte rellevant per a l’Esquerra de l’Eixample” -un barri, que segons ha recordat el regidor del districte, Pau González Val, “és el barri més poblat del districte més poblat de Barcelona”-. Sanz ha marcat un objectiu final clar, “evitar la gentrificació”, i ha detallat alguns dels punts de la futura Model, com l’enderrocament del mur perimetral a mesura que avancin les obres, o la conversió del panòptic -l’espai central de vigilància de la presó-, en l’espai central i de trobada del futur complex.

En aquest sentit, més enllà de la creació de l’Institut Escola, que serà assignat a l’escola Xirinacs i la “preservació patrimonial”, que prendrà forma en l’espai patrimonial, el projecte definitiu contempla la conversió en equipaments públics de tot el complex i per això, una part de 18.000 metres quadrats de sostre edificable que podria haver tingut un ús privat i en la qual s’havia especulat fa anys la possibilitat de construir un hotel, serà traslladada a l’àmbit de la Fira de Montjuïc. Per això, en total es preveu una superfície total construïda de 40.521 m² i que els espais d’ús compartit ocupin 5.767 m².

futura remodelacio model ajbcn 2
L'interior de la Model serà recuperat pels veïns / AjBCN

Pel que fa a l’habitatge públic, es preveu situar-lo als edificis dels braços del panòptic, és a dir, a l’espai ocupat per les antigues cel·les dels interns a les galeries, a excepció de la que es conservarà per l’espai memorial. Hi haurà 121 habitatges en 12.005 m², destinats a habitatge dotacional, per a gent jove i gent gran, i es distribuirà en tres plantes. Tindran entre una i tres habitacions, i finalment als pisos de la tercera planta s’hi accedirà per una passera exterior. Segons ha explicat l’Arquitecte en Cap de l’Ajuntament, Xavier Matilla, els nous habitatges es faran a partir de “l’agrupació de cel·les” i eixamplant l’amplada. “Desapareixerà l’efecte cel·la, ja que es podran comunicar per conformar habitatges”, ha insistit. Quant al panòptic, es convertirà en una gran plaça central, un espai polivalent, i espais expositius en la primera planta.