L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dilluns que obrirà al públic el refugi antiaeri de la plaça de la Revolució a partir d'aquest 12 d'agost. Coincidint amb la Festa Major de Gràcia, el Taller d’Història de Gràcia i el Centre d’Estudis començaran les visites per aquest espai, que tindran un cost de 3 euros. De la construcció original del refugi, l'Ajuntament ha calculat que es conserva una "mínima part", aproximadament un 5%, en la qual hi ha un petit tram de galeria, un espai de farmaciola i una sala de cures.

Segons els experts, aquest refugi situat al subsol de la plaça tenia capacitat per unes quatre-centes persones. Actualment, s'hi accedeix des de la planta -4 del pàrquing existent. El president del Taller d'Història de Gràcia, Josep Maria Contel, ha destacat que el refugi té dos elements distintius, un petit lavabo de mans i un quadre de llums amb dos corrents, i ha explicat que quan les claus eren al pàrquing "venia qualsevol persona a qualsevol hora i feia el que volia a dins". "Al final l'ajuntament va pensar que s'havia de rehabilitar i va agafar les claus", ha assegurat Contel. 

Ara, durant la Festa Major de Gràcia, s'obrirà per primer cop al públic. El cost total de les obres de conservació i restauració de l'espai i "museïtzació" ha estat de 30.933 euros. Durant els dies de la festa major s’instal·larà un taulell informatiu a la plaça del Diamant, on es podran fer les reserves. Un cop passades les festes del barri, es podran concertar a través de la pàgina web del Taller d’Història de Gràcia.

Galeria del refugi antiaeri / Foto: David Zorrakino / Europa Press

 

Sala del refugi antiaeri de la plaça de la revolució / Foto: David Zorrakino / Europa Press

 

El petit lavabo del refugi antiaeri / Foto: David Zorrakino / Europa Press

Un refugi considerat excepcional

El president del Taller d'Història de Gràcia ha subratllat que aquest és un dels millors refugis que ha vist: "Tenia aigua corrent, doble electricitat, bomba d’aigua i cisterna". "Era un refugi que la gent d’aquí l’havia treballat molt", ha afegit. De fet, la part restaurada correspon a un fragment del passadís i dues cambres destinades a la farmaciola i a una infermeria, que compta amb un armari raconer, un petit taulell d’obra i un rentamans, així com un banc d’obra i un quadre elèctric. El refugi tenia un desaigüe al centre de l’estança i quatre forats per encaixar-hi una llitera. L'espai també tenia un servei "a la turca" per a homes, i un amb tassa per a dones.

 Als panells informatius es recullen documents gràfics que parlen de l’organització del veïnat per a la construcció del refugi l’any 1937, de com es va fer el refugi i de com s’organitzava. També es conserven plànols a través dels quals s’han pogut recrear les dimensions originals de la construcció, que posteriorment han estat dibuixades al terra de la planta -4 del pàrquing soterrani.