Les eleccions d'aquest diumenge han significat un revés per al govern japonès, que ha perdut la majoria al Senat. Tanmateix, la gran sorpresa de la jornada electoral ha estat l'ascens d'una força ultra: Sanseito, traduït com a Partit de la Participació Política. Així doncs, ens preguntem com és Sanseito, el partit d'extrema que ha emergit amb força al Japó?
Sota el lema "El Japó primer", la formació d'ultradreta nacionalista ha emergit com un dels grans guanyadors dels comicis de la cambra alta: ha aconseguit catorze escons i s'ha situat com a tercera força de l'oposició, quan abans només tenia dos senadors. Amb aquest augment de la representació, Sanseito podrà ara presentar projectes de llei al Senat. El seu ascens ha estat tota una sorpresa, no només per les seves idees populistes i xenòfobes —antiimmigració i antiturisme—, sinó també pel seu recent i poc convencional naixement a les xarxes socials durant la pandèmia.
Conspiracions antivacunes a les xarxes socials
El seu líder, Sohei Kamiya, va fundar el partit l'any 2020 a través de YouTube, on té prop de mig milió de seguidors. Anteriorment responsable d'un supermercat, va ser durant la pandèmia quan Kamiya va guanyar popularitat a les xarxes, on compartia missatges conspiranoics sobre les vacunes i les elits globals. Tot, abans de popularitzar la idea d'"el Japó primer", inspirada per les tesis del president dels Estats Units, Donald Trump, i pel sorgiment d'altres partits d'ultradreta arreu del món.
En campanya, Sanseito ha promès limitar el nombre d'estrangers al Japó —cosa que inclou treballadors qualificats i turistes—, i limitar la proporció de residents estrangers al 5% dels ciutadans a cada municipi. També s'ha compromès a dificultar la naturalització d'estrangers o l'obtenció de la residència permanent, així com prohibir als ciutadans naturalitzats postular-se a càrrecs públics. Tot això en un context en el qual el país va registrar una xifra rècord de 3,76 milions de residents estrangers el 2024, cosa que representa poc més d'un 3% de la població total del país. Cal dir que, sota la normativa actual, cap d'aquests estrangers té dret a vot en les eleccions. Pel que fa al turisme, el Japó ha rebut 21,51 milions de visitants en els primers sis mesos d'enguany, un nou rècord. Si continua la tendència, podria arribar als 40 milions a finals d'any, per sobre dels 36 milions del 2024.
Ni estrangers, ni homosexuals, ni drets humans...
El partit també ha expressat la seva oposició als matrimonis del mateix sexe i a l'acceptació de la comunitat LGTBIQ+, afirmant que és necessària una "reforma educativa" per desenvolupar la capacitat de pensar i valorar la tradició japonesa. Sobre alimentació, ha aconseguit el suport de dones en la trentena per defensar la necessitat de la "seguretat alimentària" i promoure el consum d'aliments naturals sense pesticides. Finalment, la formació està a favor de reescriure la Constitució japonesa per eliminar disposicions sobre drets humans, la igualtat dels ciutadans o la llibertat de religió.
L'ascens de Sanseito ha estat en detriment de la coalició formada pel Partit Liberal Democràtic (PLD) del primer ministre japonès, Shigeru Ishiba, i el budista Komeito, que han aconseguit només 47 dels 50 escons necessaris per mantenir la majoria simple al Senat. Així, aquesta debilitada coalició queda privada de la majoria en totes dues cambres de la Dieta (el Parlament japonès), després de les eleccions generals de l'octubre. La viabilitat del govern està en risc i podria haver-hi crides per a la dimissió d'Ishiba dins del PLD.
Imatge principal: Sohei Kamiya, el líder de Sanseito, després de les eleccions d'aquest diumenge / Efe