L'Ajuntament de Barcelona ha localitzat 500 habitatges turístics il·legals anunciats en diferents plataformes digitals, sobretot a Airbnb. I ordenat la retirada immediata d'aquests pisos il·legals d'aquests llocs web. A més, el consistori ha anunciat que emprendrà accions per poder sancionar. Així ho ha indicat la tinent d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, i el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, en la presentació d'una campanya informativa per promoure l'ús de pisos turístics legals.

"Ara mateix tenim uns 500 pisos il·legals detectats que s'estan anunciant en plataformes, pràcticament la majoria a Airbnb, uns 390", ha explicat Sanz. La regidora també ha denunciat que el mes passat ja van sol·licitar a la companyia Airbnb que eliminés del seu web els anuncis dels habitatges turístics il·legals. Però alguns d'aquests anuncis no han estat retirats o s'han tornat a penjar.

 "Nosaltres anem emprenent totes les accions necessàries per iniciar els expedients sancionadors, no solament als particulars, sinó també a Airbnb, a qui li demanem, reiterem i exigim que compleixi la legalitat vigent a la ciutat i que deixi de publicitar allò que és il·legal perquè no li fa cap favor a la ciutat, ni als veïns, ni als visitants", ha subratllat la tinent d'alcalde.

Campanya contra els pisos turístics il·legals

Per conscienciar sobre la importància d'allotjar-se en pisos turístics amb llicència, el consistori ha llançat la campanya "Abans de llogar un llit turístic, mira que sigui legal". Aquesta iniciativa serà present a les principals pàgines web de viatges i en diferents punts de la ciutat de Barcelona. També es distribuiran cartells i volants als carrers dels districtes amb més afluència de turisme. Per acabar-ho de reblar, s'instal·larà a la plaça del Mar de la Barceloneta i a l'avinguda de la Catedral, un llit que recrea un allotjament il·legal per cridar l'atenció dels turistes i informar-los de la iniciativa.

"Aquesta campanya té dos objectius: el primer recordar-nos a tots, i especialment als que estan treballant en el sector de l'allotjament, aquesta frontera entre la legalitat i la il·legalitat. I, en segon lloc, explicar a aquells que visiten Barcelona que han de tenir un comportament d'acord amb els criteris normatius de la ciutat i, per tant, usar els pisos legals", ha indicat el regidor Xavier Marcè.

Amb tot, Janet Sanz ha remarcat que des que es va engegar el pla de xoc contra els pisos turístics il·legals l'any 2016, s'ha posat fi a la "barra lliure" i la proliferació "descontrolada" d'aquesta activitat. "Hem passat d'uns 6.000 allotjaments sense llicència a una xifra molt més baixa gràcies a la labor inspectora i sancionadora", ha destacat Sanz.

Activat el pla d'actuació per onada de calor

 L'Ajuntament de Barcelona ha activat el pla d'actuació per onada de calor en fase d'alerta. Aquesta mesura suposa l'activació d'operatius específics per atendre, especialment, els col·lectius més vulnerables mentre la temperatura no baixi novament per sota del llindar d'alerta.

Per un cantó, els professionals coordinats pel Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i en concordança amb els voluntaris de la Creu Roja sortiran al carrer en les franges de més calor per repartir aigua a les persones sense sostre i informar-les dels espais climatitzats. I per l'altre, s'intensificaran els serveis de Teleassistència i Servei d’Atenció Domiciliària per efectuar tasques de seguiment i control sistemàtic de les persones considerades vulnerables.