L'Ajuntament de Barcelona destinarà 6 milions d'euros a la compra de naus industrials en desús al Besòs a l’entorn de la Mercedes, segons ha anunciat aquest dimarts el primer tinent d'alcaldia d'Economia, Jaume Collboni, que ha englobat la decisió dins l’acord pressupostari amb ERC.

La intenció és atreure operadors privats amb projectes d'economia circular i sostenible per millorar la competitivitat de les pimes de l'entorn del Besòs. Es prioritzaran les naus més properes a la Mercedes —que s’ha de convertir en un gran espai d’activitat econòmica—, ben conservades i amb una superfície superior als 2.000 metres quadrats.

Segons Collboni, calculen que amb el pressupost que hi destinaran podran adquirir un, dos o tres espais que siguin "el més grans possible". La previsió de l'ajuntament és adquirir les naus el primer semestre del 2022.

Transformació digital i energètica

El que es busca és accelerar el procés de transformació digital i transició energètica del teixit de petites i mitjanes empreses industrials dels polígons del Besòs. Aquest entorn compta amb més de 750 pimes, que generen més de 10.000 llocs de treball i que tenen davant seu grans reptes de futur per mantenir-se competitives en el nou entorn econòmic.

Per tal d’aconseguir aquests objectius, la Comissió de Govern ha aprovat el plec de condicions i la convocatòria d’un procediment de pública concurrència per a l’adquisició d’aquestes naus. Això suposa que l’Ajuntament de Barcelona obrirà, després de sotmetre el plec de condicions a informació pública, un termini per rebre ofertes dels propietaris i propietàries interessats que la ciutat compri les seves naus. La voluntat és que la resolució sobre les naus a comprar es dugui a terme aquest 2021 i que l’adquisició efectiva es faci durant el primer semestre de 2022.

En paral·lel, s’iniciarà un procés per cercar operadors locals o internacionals que s’instal·lin en aquests espais per desenvolupar projectes tractors vinculats amb la indústria 4.0 i l’economia circular i sostenible. Aquests han d’acompanyar les pimes industrials de l’Eix Besòs en la seva transformació digital i sostenible.

La selecció dels espais que s’adquiriran es farà mitjançant barems, que es detallen en el plec de condicions aprovat, que tindran en compte la ubicació de la nau, el seu estat de conservació, la baixa sobre el preu de taxació i la superfície dels espais.

Les naus hauran de complir uns requisits de superfície i activitat. Aquestes hauran de tenir una superfície mínima de 1.500 metres quadrats i màxima de 5.000 i es donarà més puntuació a aquelles que superin els 2.000 metres quadrats.

Espais en bon estat

Pel que fa a l’estat de conservació, es prioritzaran aquells espais que estiguin en més bon estat per tal que la nova activitat s’hi pugui implantar al més aviat possible i és essencial que siguin espais en planta baixa accessibles directament des del carrer.

Pel que fa a la ubicació, es considera una zona preferent la de l’entorn de la Mercedes, un àmbit que acollirà un mixt d’activitat, habitatge, innovació i formació amb la presència de centres tecnològics, universitats i altres agents de l’ecosistema econòmic i acadèmic de la ciutat. En concret, aquesta zona prioritària està delimitada pels carrers Ciutat d’Assumpció (entre Sant Adrià i Costa Daurada), carrer Sant Adrià (entre Sèquia Madriguera i Passeig Havana), carrer Costa Brava, carrer Sèquia Madriguera i el carrer Lima (entre Ciutat d’Assumpció i Passeig Guayaquil).

 

Imatge principal: Espais de la Mercedes que es reconvertiran per a ús d'activitats econòmiques / AjBCN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat