L'Ajuntament de Barcelona ha llançat aquest divendres una campanya per promoure el comerç legal de la ciutat i per advertir que no està permesa la compra de productes oferts per venedors ambulants sense llicència.

El consistori ha decidit tancar d'aquesta manera una setmana que va començar amb el desplegament d'un ampli dispositiu policial per evitar que els manters puguin vendre els seus productes, que funciona de 09.30 hores a 22.00 hores i lidera la Guàrdia Urbana amb la col·laboració dels Mossos i la Policia Portuària.

"El comerç és una de les fortaleses de la ciutat de Barcelona i per això diem que comprar legalment és una forma de fer ciutat", ha dit en la roda de premsa de presentació d'aquesta campanya el primer tinent d'alcaldia de la capital catalana, el socialista Jaume Collboni.

Segons el parer del govern municipal, l'espai públic "ha de ser de tots perquè sigui autènticament democràtic" i el respecte de les normes garanteix tant la "llibertat" com la "seguretat" de la ciutadania.

Collboni ha admès així mateix que la venda ambulant no autoritzada no suposa "un problema de seguretat" sinó "un problema d'incompliment de les normes" i ha recordat que l'ordenança municipal preveu multes per a qui adquireixin productes de manera il·legal que arriben als 500 euros, si bé ha assenyalat que aquesta mesura és "dissuasòria" i no té afany recaptatori.

La campanya comunicativa de l'ajuntament de Barcelona comença aquest mateix 2 d'agost i durarà fins a finals de setembre, i es farà en quatre idiomes - català, castellà, anglès i francès - perquè arribi també als turistes que visiten la ciutat.

La campanya té dos objectius: donar suport als 60.000 establiments comercials de la ciutat, que ajuden a la "cohesió social", i recordar als visitants que no s'admet la compra en establiments no autoritzats.

L'Ajuntament repartirà 26.000 díptics informatius i distribuirà 28.000 postals entre "els establiments dels principals eixos comercials de la ciutat" per agrair a l'usuari la seva compra i 6.100 cartells perquè siguin els propis comerciants els que els pengin a les seves botigues.

Collboni s'ha mostrat "obert al diàleg i a parlar" amb els venedors ambulants que així ho desitgin, "però sempre dins la legalitat i el compliment de les normes".