Barcelona és una de les ciutats més atractives d'Europa per als universitaris. Segons el darrer rànquing QS Best Cities 2017, la capital de Catalunya apareix a la vuitena posició d'Europa i com a 23a destinació mundial. D'aquesta manera, Barcelona es col·loca al capdavant de les ciutats espanyoles, per davant de Madrid i València. Pel que fa a nivell europeu, només set ciutats la superen: París, Londres, Berlín, Munic, Zuric, Viena i Edimburg.

Al rànquing QS Best Cities d’enguany destaca la inclusió d’una nova categoria, Student View, que recull la resposta a una enquesta de més de 18.000 estudiants sobre l’experiència d’estudiar a la ciutat amb paràmetres com ara la tolerància, les oportunitats laborals, la mobilitat, el cost de la vida, l’oci i que incloïa, també, les expectatives de quedar-s’hi un any més. En aquesta enquesta, la ciutat destaca en el rànquing per disposar d’un entorn molt atractiu per viure-hi -com les condicions climàtiques, gastronòmiques, culturals- i per estudiar-hi, amb universitats ubicades en posicions capdavanteres en els rànquings mundials i una gran comunitat universitària internacional.

Precisament, les universitats de Catalunya situen l’oferta de graus i màsters en el top 50 mundial per àmbits QS by Subject, en disciplines tan diverses com Empresa i Managament, Arquitectura, Anatomia i Fisiologia o Veterinària, entre d’altres. En l’àmbit europeu, les universitats catalanes obtenen resultats encara més destacats, situant-se entre les 10 o 20 millors europees. Posicionaments molt rellevants dins d’una classificació que analitza 1.107 universitats d’arreu del món, 469 de les quals europees. Així mateix, la presència destacada de les universitats de Catalunya en els rànquings internacionals més prestigiosos afavoreix la internacionalització del sistema.