En espera que es coneguin les dades registrades durant el període de l'estat d'alarma, el primer trimestre de 2020 s'ha saldat amb un balanç molt negatiu respecte al tràfic de drogues a la ciutat de Barcelona, amb un creixement del 18% respecte al mateix període de 2019 segons el Balanç de Criminalitat publicat pel Ministeri de l'Interior.

L'estudi elaborat des de la Secretaria d'Estat de Seguretat revela que les infraccions penals per aquest tipus de delicte el 2020 trenquen la sèrie històrica des de l'any 2014 superant els números del mateix període trimestral.

Amb 164 denúncies formalitzades des del mes de gener fins al març, a Barcelona es van produir fins a 1,8 infraccions per tràfic de drogues al dia en el primer trimestre del 2020.

Només la capital catalana acapara fins al 15% d'aquest tipus de denúncies en el conjunt d'Espanya (amb un total de 1.038 infraccions). Com és habitual, Barcelona se situa al capdavant de Catalunya en nombre d'infraccions penals registrades amb fins a 164 per les 14 de Tarragona, les 11 de Lleida o les 5 de Girona.

Més consum de cocaïna

Barcelona és el municipi europeu amb un consum de cocaïna més gran segons una anàlisi realitzada a les aigües residuals de fins a 37 països i 120 ciutats diferents. L'estudi publicat a finals de 2019, en el qual participa el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), alerta que hi va haver un increment de fins a un 100% de consum de cocaïna des de 2015, gairebé duplicant-se les estimacions de consum en la resta de ciutats analitzades.

El 2018, el Ministeri de Sanitat ja alertava que "Barcelona va registrar un increment als residus de MDMA/èxtasi, amfetamines i metamfetamines entre 2011 i 2017". El propi macroestudi participat pel CSIC situa la capital catalana en el vuitè posat en consum d'èxtasi dins del rànquing de les 120 ciutats analitzades.

 

 

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat