L'Ajuntament de Barcelona destinarà aquest 2016 un total de 7,2 milions en ajudes fiscals, el que suposa un augment del 800% respecte a l'any anterior, quan les subvencions van ser de 800.000 euros. L'executiu de Colau obre noves línies de subvenció, mentre que en manté altres ja creades pel govern de Xavier Trias. Com a principal canvi, es dedicaran 3,5 milions d'euros a les famílies amb menys recursos amb els diners recaptats de l'augment de l'IBI al 2% de la població amb béns immobles més cars de Barcelona.

"Aquest govern no vol una Barcelona dual, per això cal una política fiscal redistributiva", ha apuntat el primer tinent d'alcaldessa, Gerardo Pisarello, que ha afegit que aquests ajuts aniran destinats a autònoms, petits emprenedors i els veïns amb rendes més baixes. Precisament, aquest darrer grup, conformat per 20.000 famílies, rebrà un ajut del 50% del cost total de l'IBI. D'altra banda, els 211 comerços emblemàtics de Barcelona rebran una ajuda d'1 milió d'euros per poder sufragar aquest impost. 

Les mesures fiscals suposen "un canvi molt important respecte a la política de CiU", segons Pisarello, que apunta que s'han posat les bases per elaborar els pressupostos, ja que les modificacions en la fiscalitat i les subvencions han estat acordades pel govern municipal i la resta de forces d'esquerra del consistori barceloní –ERC, PSC, CUP–.

Ajudes pels nous autònoms

Barcelona vol protegir especialment el col·lectiu dels autònoms amb una dotació d'un milió d'euros pel pla Barcelona: zona zero impostos per a nous autònoms amb què el govern municipal vol ajudar a entre 400 i 600 persones aturades que es facin autònoms per crear un nou negoci. La subvenció cobrirà la seva cotització dels primers 12 mesos, entre altres qüestions.