L’Ajuntament de Barcelona comença a veure llum al final del túnel pel que fa a la recuperació del turisme. Malgrat una certa aturada durant Nadal originada per la sisena onada de la covid i el desert turístic en que es va convertir la capital de Catalunya durant el primer semestre del 2021, el consistori s’ha mostrat confiat d’haver entrat en una etapa de recuperació, amb un 70% d’hotels oberts i un 77,6% de les places hoteleres a disposició dels turistes. Així ho ha confirmat aquest dijous el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, a l’hora de fer balanç dels resultats del 2021 en el sector del turisme.

Malgrat males notícies com la caiguda de Barcelona en la llista de ciutats turístiques recomanades per la CNN, el cert és que des del maig del 2021 i, especialment durant l’estiu, es va copsar un augment de l’arribada de turistes a la ciutat, de manera que l’any passat es va tancar amb 4,5 milions de visitants, lluny encara de les xifres de 8 milions del 2019, abans de la pandèmia, però que, segons Marcé, “marquen un procés claríssim de recuperació”. De fet, el nombre de visitants el 2021 va suposar un augment del 62,8 per cent respecte al 2020 i una despesa directa a la ciutat de 3.700 milions d’euros.

Segons ha indicat el president de Barcelona Turisme, Eduard Torres, les xifres amb que es tanca el 2021 permeten “encarar el futur pensant que anirem retornant a la normalitat”, tot i que el repte d’arribar a un 70% d’ocupació respecte a les xifres prepandèmia, “no serà un camí de roses”, ja que a la incertesa de noves onades s’hi suma la fi dels ajuts, com els ERTOs. Amb tot, des de Turisme de Barcelona no es preveu que pugui haver-hi tancaments d’hotels tot i aquestes circumstàncies. A més, Marsé ha indicat que, encara que sobre el paper les xifres de recuperació del turisme a Barcelona puguin semblar més baixes que els d’algunes  ciutats espanyoles, les situacions no són sempre comparables perquè Barcelona atreu sobretot “turisme internacional”, més limitat aquests mesos que l’espanyol pel que fa a restriccions per viatjar tant als països d’origen com al de destí. 

4,5 milions de visitants

En tot cas, segons xifres oficials subministrades per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), Barcelona va tancar el 2021 amb 4,5 milions de turistes, en un any encara marcat per les restriccions d’activitats i de la mobilitat causades per la pandèmia, però que des del mes de juny que ha apuntat a una clara tendència cap a la recuperació. El nombre de turistes allotjats en hotels i habitatges d’ús turístic (HUT) ha estat un 65,6% superior a l’any 2020. A més, al desembre, coincidint amb la campanya de Nadal i malgrat les restriccions imposades a la mobilitat, la caiguda de turisme respecte del 2019, any de rècords d’ocupació, ha estat molt més moderada, d’un 29 % negatiu.

Pel que fa a l’ocupació, a partir d’una oferta hotelera amb el 77,6% de places disponibles obertes, la taxa d'ús de places el desembre ha estat de 51,2% pels HUT i 41,5% pels hotels i l'estada mitjana de 4,4 i 2,5 nits, respectivament. La rendibilitat als hotels per habitació ocupada al desembre ha estat de 91,3 euros, un 9,2% inferior al 2019. A més, Marcé ha avançat que en les properes setmanes hi haurà noves obertures d’hotels que fins ara han estat tancats, assegurant que al febrer s’aconseguirà tenir “el 80% d’hotels i el 90% de places hoteleres a disposició dels visitants”.

Baixada de l’atur en el sector turístic

Un dels efectes d’aquesta recuperació ha estat, segons l’ajuntament, la reducció de l’atur al sector turístic, un dels que va quedar més afectat per la pandèmia del coronavirus. En aquest sentit, a partir del mes de juny es detecta un comportament més favorable que en el conjunt de l’economia, amb reduccions interanuals de l’atur del 49% al desembre, davant el 32% de la resta de sectors. A més, l’afiliació a la Seguretat Social al sector de l’hostaleria a tancament d’any ha registrat una variació interanual (8,7%) més positiva que la del conjunt de sectors de l’economia (3,9%). L’any 2021 s’han signat a Barcelona 91.930 contractes al sector turístic que han representat l’11% del total de contractes signats a la ciutat, un 64% de contractes més que el 2020.

Finalment, i amb dades de desembre, Barcelona és la ciutat de l’Estat espanyol de més de 500.000 habitants on es produeix una major reducció interanual de l’atur registrat en el sector turístic (-49,2%), molt per sobre de la mitjana estatal (-30,4%). El comportament de l’atur en aquest àmbit a Barcelona és el millor en la comparativa amb altres ciutats espanyoles com Màlaga (-31,5%), Sevilla (-31%), Saragossa (-37%), Bilbao (-22,8%), Madrid (-29,9%) i València (-24,5%).